Charts.cz/Fórum/Jak správně rozložit investice mezi akcie a nemovitosti?

Jak správně rozložit investice mezi akcie a nemovitosti?

Když přemýšlím o investování, čím dál více mě zajímají možnosti, jak rozložit svůj kapitál mezi akcie a nemovitosti. Vím, že obě tyto oblasti mají své výhody a nevýhody, ale jak najít tu správnou rovnováhu? Zajímalo by mě, zda existují nějaké doporučené procentuální rozdělení pro začínající investory jako jsem já. Mám na mysli, jestli by například 50% do akcií a 50% do nemovitostí bylo dobré nebo jestli je lepší mít více peněz v jedné z těchto oblastí. Co si myslíte o aktuálních trendech na trhu? Je lepší investovat do nemovitostí v této době, když ceny stále rostou, nebo se zaměřit na akcie, které mohou nabízet vyšší potenciální výnosy? A co pasivní příjem? Je možné kombinovat investice tak, abych měl stabilní příjem z obou zdrojů? Jak sledovat své investice, když mám rozdělené prostředky mezi různá aktiva? Kdy je správný čas na vybalancování portfolia? Máte nějaké tipy na to, jak se rozhodovat a co sledovat při investování do akcií a nemovitostí? Jaké faktory bych měl brát v úvahu při rozhodování o tom, kolik investovat do každé kategorie? Děkuji za vaše názory a zkušenosti!

180 slov
1.8 minut čtení
15. 10. 2024
Lukáš Světlík
Lukáš Světlík

Když řešíš rozložení investic mezi akcie a nemovitosti, tak je dobrý mít na paměti pár věcí. 50/50 může být fajn pro začátek, ale záleží na tvých cílech a rizikovém profilu. Akcie ti můžou přinést vyšší výnosy, ale jsou samozřejmě víc volatilní. Na druhou stranu, nemovitosti ti nabídnou stabilnější příjem a ochranu proti inflaci, ale vyžadují víc práce a kapitálu na začátku.

Trendy teď ukazují na to, že ceny nemovitostí rostou, což může být dobrý signál pro investici, ale můžeš taky zvažovat investice do REITs (real estate investment trusts), pokud chceš mít pasivní příjem bez starostí s fyzickými nemovitostmi.

Co se týče sledování, doporučuji si udělat nějakej přehled, třeba v Excelu nebo nějaké aplikaci. A co se týče vybalancování portfolia, tak to většinou děláš jednou za rok nebo když nějaká část tvých investic hodně vyroste nebo klesne. Důležitý je brát v úvahu i svůj časový horizont – jestli investuješ na krátkou dobu, tak možná víc akcií, na dlouho spíš nemovitosti.

Takže shrnuto: zjisti, co ti víc vyhovuje a jaký máš cíl. Experimentuj a sleduj, co funguje. Hlavně neinvestuj všechno najednou a nezapomeň na diversifikaci.

180 slov
1.8 minut čtení
5. 2. 2025
Nikola Havlíčková
Nikola Havlíčková

Investice mezi akcie a nemovitosti se většinou doporučuje rozložit podle toho, jaký máš rizikový profil a co od investic očekáváš. 50/50 je ok, ale spousta lidí preferuje třeba 70% do akcií a 30% do nemovitostí, zvlášť když akcie historicky nabízejí vyšší výnosy. Aktuálně si myslím, že nemovitosti jsou trochu drahé, takže se zaměř na akcie, kde můžeš najít dobré příležitosti.

Pasivní příjem z nemovitostí je fajn, ale musíš počítat s náklady na údržbu a správu. Můžeš třeba investovat do REITs (real estate investment trusts), což ti dává expozici na nemovitosti bez nutnosti vlastnit fyzické budovy.

Sledování investic? Měj přehled o tom, jak ti jednotlivé investice vydělávají a jak reagují na trh. Když se situace změní nebo jedno aktivum začne klesat, můžeš to upravit. Nezapomeň pravidelně vybalancovat portfolio – třeba jednou za rok, abys udržel zamýšlené procento v každé kategorii.

Při rozhodování zvažuj faktory jako likvidita, časový horizont a cíle – jestli chceš rychlé výnosy nebo stabilní příjem. Rozhodně to chceš mít promyšlený a neinvestovat všechno najednou. Drž se toho, co ti dává smysl a co rozumíš.

176 slov
1.8 minut čtení
8. 2. 2025
Stanislav Machač
Stanislav Machač