Charts.cz/Fórum/Jak mohu začít investovat do NFT jako nováček?

Jak mohu začít investovat do NFT jako nováček?

Zajímám se o svět investic a slyšel jsem, že NFT jsou teď velkým hitem. Ale jak se vlastně do toho dostat? Jsem úplný nováček, takže bych potřeboval nějaké základní informace. Například, co všechno potřebuju k tomu, abych mohl začít investovat do NFT? Je nutné mít nějaké specifické technické znalosti nebo je to pro každého? Jaké platformy jsou nejlepší pro nákup NFT? Slyšel jsem o OpenSea a Rarible, ale nevím, jak to přesně funguje. Taky by mě zajímalo, jak si mám vybírat, do jakých NFT investovat. Jak poznám, co má potenciál růst a co je jen módní vlna? A co se týče ceny, jaký rozpočet bych měl mít na začátek? Je lepší investovat do jednoho dražšího NFT nebo spíše do více levnějších? Mám také obavy z bezpečnosti — co se stane, když mi někdo ukradne peněženku s mými NFT? A co poplatky za transakce, o kterých jsem slyšel? Jak moc to ovlivňuje celkovou investici? Poraďte mi prosím, jak začít a na co si dát pozor. Děkuju!

165 slov
1.7 minut čtení
8. 10. 2023
Zuzana Fojtíková
Zuzana Fojtíková

Jasně, začít s NFT může vypadat složitě, ale není to tak hrozný. Nejprve si budeš potřebovat otevřít kryptopeněženku, jako je MetaMask nebo Trust Wallet, protože většina NFT funguje na blockchainu Ethereum. Pak si musíš koupit nějaké ETH (Ethereum), což je měna, kterou budeš potřebovat pro platby za NFT a na transakční poplatky (gas fees).

Pokud jde o platformy, OpenSea a Rarible jsou dva z největších a nejznámějších trhů. Na OpenSea můžeš procházet tisíce NFT a snadno nakupovat. Rarible je víc zaměřený na tvůrce, takže tam najdeš hodně originálních kousků.

Když vybíráš, do čeho investovat, je dobrý sledovat trendy. Zkoušej vidět, co je aktuální – umělci, projekty, komunity. Snaž se investovat do projektů s aktivními komunitami a silnou historií. Můžeš začít s menšími částkami, abys zjistil, jak to funguje.

Co se týče rozpočtu, můžeš klidně začít s pár stovkami dolarů. Je lepší rozložit investice do více NFT než riskovat velkou částku do jednoho. A ohledně bezpečnosti – určitě si zabezpeč peněženku a používej dvoufázové ověření. Kdyby ti někdo ukradl peněženku, můžeš přijít o všechno.

Poplatky za transakce jsou fakt důležitý – dokážou ti pěkně zredukovat zisk, takže na to dej pozor. Hodně lidí si dává pozor na časy transakcí, kdy jsou poplatky nižší.

Takže v zásadě: peněženka + ETH + prozkoumat trh + být opatrný. To je takovej základ.

213 slov
2.1 minut čtení
21. 5. 2024
Markéta Pechová
Markéta Pechová

Investování do NFT je teď docela populární, ale jako začátečník to může být matoucí. První věc, co potřebuješ, je kryptoměnová peněženka, většinou se používá MetaMask. Potom si musíš koupit nějaké Ethereum (ETH), protože většina NFT funguje na této platformě. Nákup ETH můžeš udělat na burzách jako Coinbase nebo Binance.

Co se týče platforem pro nákup NFT, OpenSea a Rarible jsou fajn volby. Na OpenSea najdeš hodně různorodých projektů a umění, zatímco Rarible má více umělců a zajímavých kousků. Pokud jde o výběr NFT, doporučuji se podívat na projekty s dobrou komunitou a historií. Sleduj také trendy a co je aktuálně populární, ale dej si pozor na hype, protože hodně projektů může být jen módní vlna.

Co se týče rozpočtu, záleží na tobě. Můžeš investovat do jednoho dražšího NFT nebo víc levnějších - obojí má svý výhody. Důležité je si uvědomit, že trh s NFT je dost volatilní.

Bezpečnost je taky důležitá. Ujisti se, že máš silné heslo a aktivuj dvoufázové ověření kde to jde. Když ti někdo ukradne peněženku, můžeš ztratit vše, co tam máš, takže opatrnost je klíčová.

Poplatky za transakce (tzv. gas fees) můžou být dost vysoké, zvlášť v době velké aktivity na síti Ethereum. To může ovlivnit tvůj rozpočet dost výrazně, tak si to hlídej a plánuj dopředu.

Takže shrnutí: potřebuješ peněženku, ETH, vyber platforu a dobře zvažuj investice. A nezapomeň mít oči otevřené pro rizika.

224 slov
2.2 minut čtení
13. 7. 2024
Antonín Mach
Antonín Mach