Co mám vědět před nákupem investičních mincí?
Když přemýšlím o investici do mincí, nejsem si úplně jistý, co všechno bych měl zvážit. Napadá mě, jestli je důležité znát nějaké konkrétní značky nebo typy mincí, které jsou považovány za dobré investice. Měl bych se zaměřit na historické mince, nebo raději na moderní investiční kousky? A co třeba cena? Jak moc se liší ceny u různých prodejců a jak poznat, jestli je cena rozumná? Co v případě, že chci investovat do stříbrných nebo zlatých mincí – jsou nějaké rozdíly v tom, jak se na trh dívají profesionální investoři? Slyšel jsem také něco o certifikaci mincí – je to opravdu důležité? Jak poznám, jestli je mince pravá nebo ne? A co vlastně znamená likvidita v tomto kontextu? Kdybych se rozhodl prodej mincí v budoucnu, bylo by snadné je prodat? Nechtěl bych totiž držet něco, co nebude mít žádnou hodnotu. Také by mě zajímalo, jakým způsobem se určuje hodnota mincí – je to jen o materiálu, nebo hrají roli i faktory jako rarity a poptávka? A co daně a jiné poplatky spojené s nákupem a prodejem investičních mincí? Mám se bát nějakých podvodů nebo nelegálních praktik v této oblasti? Na co si dát pozor při nákupu online? Zkrátka, chtěl bych dostat nějaký komplexnější pohled na to, co všechno obnáší investice do mincí, než se do toho pustím.