Co jsou dluhopisy a proč jsou považovány za bezpečné investice?
Zajímalo by mě, co vlastně jsou dluhopisy. Nikdy jsem se do této problematiky pořádně nepouštěl a teď, když přemýšlím o investicích a jak rozložit své portfolio, tak bych rád věděl víc. Četl jsem, že dluhopisy jsou nějaký způsob, jak půjčovat peníze a že je to vlastně jako když někomu půjčíte peníze a on vám je vrátí s úroky. Ale co to přesně znamená? Jak to funguje v praxi? Mám na mysli, jak dlouho trvá, než se peníze vrátí a kolik z nich vlastně dostanu zpět? A proč se říká, že dluhopisy jsou bezpečné? Co je na nich tak zvláštního, že se lidé nebojí do nich investovat? Slyšel jsem, že jsou lepší než akcie, ale zase nemám jasnou představu o tom, co to obnáší. Jsou dluhopisy vhodné pro každého investora nebo jen pro ty, kdo mají konzervativnější přístup? Jaké jsou rizika spojená s těmito investicemi? Je dobré mít v portfoliu jak akcie, tak dluhopisy nebo se mám soustředit jen na jedno? Rád bych znal názor těch, kteří už mají s dluhopisy nějaké zkušenosti. Mohli byste mi přiblížit, jaké konkrétní typy dluhopisů existují a co bych měl vzít v úvahu při jejich výběru? Děkuju!