Charts.cz/Fórum/Co jsou dluhopisy a proč jsou považovány za bezpečné investice?

Co jsou dluhopisy a proč jsou považovány za bezpečné investice?

Zajímalo by mě, co vlastně jsou dluhopisy. Nikdy jsem se do této problematiky pořádně nepouštěl a teď, když přemýšlím o investicích a jak rozložit své portfolio, tak bych rád věděl víc. Četl jsem, že dluhopisy jsou nějaký způsob, jak půjčovat peníze a že je to vlastně jako když někomu půjčíte peníze a on vám je vrátí s úroky. Ale co to přesně znamená? Jak to funguje v praxi? Mám na mysli, jak dlouho trvá, než se peníze vrátí a kolik z nich vlastně dostanu zpět? A proč se říká, že dluhopisy jsou bezpečné? Co je na nich tak zvláštního, že se lidé nebojí do nich investovat? Slyšel jsem, že jsou lepší než akcie, ale zase nemám jasnou představu o tom, co to obnáší. Jsou dluhopisy vhodné pro každého investora nebo jen pro ty, kdo mají konzervativnější přístup? Jaké jsou rizika spojená s těmito investicemi? Je dobré mít v portfoliu jak akcie, tak dluhopisy nebo se mám soustředit jen na jedno? Rád bych znal názor těch, kteří už mají s dluhopisy nějaké zkušenosti. Mohli byste mi přiblížit, jaké konkrétní typy dluhopisů existují a co bych měl vzít v úvahu při jejich výběru? Děkuju!

192 slov
1.9 minut čtení
24. 8. 2020
Veronika Vojtěchová
Veronika Vojtěchová

Dluhopisy jsou vlastně jako půjčky, které dáváte firmám nebo státním institucím. Když koupíte dluhopis, tak jim půjčujete peníze a za to dostanete úrok, což je vlastně taková odměna za půjčení. Délka, po kterou peníze zůstávají investované, závisí na typu dluhopisu – může to být od několika měsíců až po desítky let. Po uplynutí této doby, kdy se dluhopis splácí, dostanete zpět svou původní investici plus úroky, které vám platili během doby držení dluhopisu.

Co se týče bezpečnosti, většina dluhopisů, zejména těch státních, je považována za bezpečné investice, protože je zaručuje vláda. V porovnání s akciemi mají menší riziko, i když to neznamená, že jsou bez rizika úplně. Pokud investuješ do korporátních dluhopisů, tam už je to riskantnější – pokud firma zkrachuje, můžeš přijít i o peníze.

Mít v portfoliu jak akcie, tak dluhopisy je fajn strategická volba – akcie ti můžou přinést vyšší zisky, ale dluhopisy ti dávají stabilitu a pravidelný příjem. Záleží na tvém investičním stylu a cílech. Konzervativnější investoři by měli mít víc dluhopisů než akcií. Existují různé typy dluhopisů – státní, korporátní nebo municipální... záleží co preferuješ a jaké máš cíle. Když vybíráš dluhopisy, koukni na jejich ratingy a úrokové sazby. Rozhodně se vyplatí být obezřetný a dobře si to prozkoumat.

202 slov
2 minut čtení
19. 6. 2024
Olga Hradilová
Olga Hradilová

Dluhopisy jsou vlastně jako když půjčuješ peníze. Když koupíš dluhopis, tak ve skutečnosti půjčuješ peníze tomu, kdo ho vydal - může to být stát, město nebo firma. Na oplátku ti slibují, že ti vrátí původní částku (jmenovitou hodnotu) plus úroky. Ty úroky dostáváš pravidelně, většinou každý půlrok nebo rok, dokud dluhopis dospěje, což je moment, kdy ti vrátí tu původní částku. Doba splatnosti se liší - může to být pár měsíců až po několik let. Co se týče bezpečnosti, tak státní dluhopisy jsou považovány za hodně bezpečné, protože stát obvykle nespadne a má možnost zdanit lidi nebo si půjčit jinde. Rizika jsou třeba v tom, že pokud inflace vzroste, hodnota tvých úroků může klesnout, nebo když firma zkrachuje, nemusíš dostat nic zpět. Mnoho lidí doporučuje mít v portfoliu jak akcie, tak dluhopisy - akcie sice mohou přinést vyšší zisky, ale taky víc riskuješ. Pokud jsi konzervativnější investor, dluhopisy můžou být fajn volba, ale ne všechny jsou stejné - třeba podnikové dluhopisy mají větší riziko než státní. Takže jo, při výběru je dobrý zjistit si víc o vydavateli a jeho finančním zdraví.

181 slov
1.8 minut čtení
29. 7. 2024
Radek Odehnal
Radek Odehnal
Podobné otázky