Charts.cz/Fórum/Jak na poplatky za ETF fondy?

Jak na poplatky za ETF fondy?

Když se člověk rozhodne investovat do ETF fondů, tak se hned začne zajímat o to, jaké poplatky s tím souvisejí. Vím, že ETF jsou často považovány za skvělou možnost pro diversifikaci portfolia a dlouhodobé investování, ale co ty poplatky? Mohou být opravdu vysoké, nebo se dají nějak snížit? Zaujal mě tento aspekt, protože už jsem slyšel různé názory. Někdo říká, že poplatky za správu jsou relativně nízké a v porovnání s aktivně spravovanými fondy to vypadá jako výhra, ale když se na to podívám z hlediska celkových nákladů, tak se mi zdá, že i malé procento může časem udělat velký rozdíl. Takže jsem si říkal, jestli je možné najít ETF s nižšími poplatky, nebo jestli existují nějaké strategie, jak tyto náklady snížit. Například, co když se podívám na různá brokera? Mohlo by to mít vliv na to, kolik zaplatím na poplatcích? A co ta otázka likvidity? Může to ovlivnit náklady spojené s obchodováním ETF? Taky by mě zajímalo, jak moc mají vliv výběry a také zda je lepší vyhnout se určitým typům ETF. Jak je to vlastně s těmi poplatky za obchodování a dalším skrytým nákladům? Je lepší investovat do ETF fondu s nižším poměrem nákladů, nebo není až takový rozdíl mezi různými fondy? Myslíte si, že mám sledovat jenom samotné poplatky, nebo jsou i další faktory důležité při výběru ETF? Rád bych slyšel názory ostatních a jaké máte zkušenosti s poplatky za ETF fondy.

235 slov
2.4 minut čtení
23. 8. 2024
Magdaléna Malá
Magdaléna Malá

Když jde o poplatky za ETF, tak je to fakt důležitý téma. Obecně platí, že ETF mají nižší poplatky za správu než aktivní fondy, což je fajn, ale nesmíš zapomínat na další náklady. Například poplatky za obchodování, co si bere tvůj broker. Někteří mají nízké nebo žádné poplatky, jiní se na tom hodně nabalí. Takže vybírat brokera je dost klíčový.

Pak je tady likvidita. Když je ETF málo likvidní, můžeš narazit na větší spready při nákupu a prodeji, což taky zvyšuje náklady. A samozřejmě sleduj i skryté poplatky jako je například poplatek za správu fondu (TER), co může vypadat malinký, ale přes dlouhý období to udělá velký rozdíl.

Některé specifické typy ETF můžou mít vyšší náklady, třeba ty zaměřený na niche trhy nebo s aktivním řízením. Takže jo, koukat na poplatky je důležitý, ale nezapomeň na to, co ETF vlastně sleduje a jak se chová. Je dobrý mít v portfoliu diversifikaci a ne jen hledět na jedno číslo. Myslím, že bys měl brát v potaz i výkon fondu a jeho zaměření.

170 slov
1.7 minut čtení
29. 12. 2024
Dominik Vaněk
Dominik Vaněk

Poplatky za ETF jsou fakt důležité, to máš pravdu. Většinou jsou nižší než u aktivně spravovaných fondů, ale i tak se na to musíš koukat komplexně. Každé ETF má svůj poměr nákladů, který udává, kolik ti z investice vezmou za správu. Většina lidí se dívá na ty nízkopoplatkové ETF, protože v dlouhém horizontu ty poplatky fakt sečtou a můžou ti vzít slušnou část z výnosu.

Pokud jde o brokery, jo, určitě to může mít vliv. Někteří mají nízké obchodní poplatky nebo dokonce bezpoplatkové platformy pro určité ETF, což může být super výhodné. A co se týče likvidity - čím likvidnější ETF, tím menší spread (rozdíl mezi kupní a prodejní cenou) a tím menší náklady na obchodování.

Mysli taky na skryté náklady jako jsou poplatky za výběry nebo poplatky za neaktivitu, protože ty se taky můžou nasčítat. A jo, určitě se vyhni nějakým exotickým ETF s vysokými náklady – ty většinou nemají tak dobré výsledky a nakonec ti to spíš uškodí. Takže poplatky sleduj, ale nezapomeň i na výkonnost, likviditu a celkovou strategii fundu. Vyhodnocuj to celé jako balíček.

176 slov
1.8 minut čtení
28. 1. 2025
Ivana Rozsypalová
Ivana Rozsypalová