Charts.cz/Fórum/Kdy je nejlepší začít investovat do ETF fondů?

Kdy je nejlepší začít investovat do ETF fondů?

Zajímalo by mě, kdy je vlastně ideální doba pro to, abych začal investovat do ETF fondů. Mám pocit, že investování do akcií a různých fondů se stává čím dál tím víc populární, ale jak poznat ten správný okamžik pro vstup na trh? Je lepší začít investovat hned, nebo bych měl počkat na nějakou konkrétní situaci na trhu? Chtěl bych také vědět, jestli existují nějaké sezónní trendy nebo události, které by mohly ovlivnit cenu ETF, na které bych se chtěl zaměřit. A co se týče mého osobního rozpočtu, je lepší začít s menší částkou a postupně zvyšovat investice, nebo se vrhnout rovnou na větší sumu? Mám obavy z volatility trhu a rád bych slyšel názory ostatních o tom, jaký přístup by byl rozumnější. Jaké faktory bych měl vzít v úvahu při rozhodování o tom, kdy začít investovat? Mohli byste mi poskytnout nějaké tipy nebo zkušenosti, které by mi pomohly lépe pochopit tuto problematiku?

152 slov
1.5 minut čtení
9. 8. 2022
Miroslava Vítková
Miroslava Vítková

No, co se týče investování do ETF fondů, ideální doba je těžko říct. Někdo říká, že nejlepší je začít hned, protože čas na trhu je důležitější než snaha o načasování trhu. Když to začneš s menší částkou, tak se ti to lépe zvládne psychicky, než když hned hodíš velkou sumu. Zkus pravidelně investovat, třeba každý měsíc, i kdyby to mělo být jen pár stokorun.

Co se týče tržních trendů, sezónní vlivy fakt můžou hrát roli. Například na jaře se často nakupuje víc, protože lidé mají dobrou náladu a na podzim může být víc prodejů kvůli daňovým úlevám. Ale nespoléhej se na to moc, trh je dost nepředvídatelný.

Je dobrý sledovat zprávy a události kolem ETF, kde chceš investovat, ale nikdy nebudeš mít všechny informace. Takže spíš než čekat na "ideální" moment, je lepší mít dlouhodobější plán a dodržovat ho. A hlavně nezapomínej na diverzifikaci - neinvestuj všechno do jednoho fondu. Držím palce!

151 slov
1.5 minut čtení
16. 12. 2022
Dominik Vašíček
Dominik Vašíček

Kdy začít investovat do ETF je fakt těžká otázka. Většina lidí říká, že ideální doba je hned, pokud máš nějakou částku, co můžeš investovat. Čekání na "správný okamžik" většinou skončí tak, že se to protáhne a nakonec začneš později nebo vůbec. Samozřejmě, když je trh hodně nahoru nebo dolů, tak to můžeš zvážit, ale obecně platí, že čas na trhu je důležitější než snažit se načasovat trh.

Sezónní trendy jako konce fiskálních roků nebo nějaké ekonomické zprávy můžou ovlivnit ceny ETF, ale zase – nedá se na to spolehnout. Lepší je mít plán a držet se ho.

Co se týče rozpočtu, začít s menší částkou je rozhodně ok. Můžeš si tak vyzkoušet, jak to funguje, a zároveň se vyvarovat velkým ztrátám. Vždycky můžeš postupně zvyšovat investice, když se budeš cítit jistější. Volatilita trhu je normální a nemělo by tě to odradit. Důležitý je dlouhodobý horizont a diversifikace portfolia.

Zvaž další faktory jako tvoje cíle, rizikovou toleranci a jestli máš nějaké úspory bokem pro případ nečekaných situací. Takže shrnuto: začni hned, investuj rozumně, diversifikuj a drž se svého plánu.

176 slov
1.8 minut čtení
16. 9. 2022
Andrea Zachová
Andrea Zachová