Charts.cz/Fórum/Kryptoměna vs Akcie – Co je lepší investice?

Kryptoměna vs Akcie – Co je lepší investice?

Zajímá mě, jestli je rozumné investovat do kryptoměn, nebo se raději soustředit na akcie. V poslední době slyším spoustu lidí mluvit o Bitcoinu a dalších altcoinech jako o skvělé příležitosti k zisku, ale zároveň mám pocit, že akcie jsou stabilnější variantou, co si o tom myslíte? Četl jsem, že kryptoměny jsou hodně volatilní a cena může za pár dní dramaticky vzrůst nebo klesnout. Na druhou stranu, akcie mají dlouhou historii a víc lidí na ně spoléhá jako na způsob investování. Jaká má vlastně každá z těchto možností pro a proti? Myslíte, že by se mi vyplatilo rozložit investice mezi obě kategorie, nebo je lepší zaměřit se jen na jednu? Je v současné době dobrý čas koupit Bitcoin nebo Ethereum, nebo bych měl radši počkat? A co třeba další altcoiny, jako Solana nebo Cardano - mají šanci na větší zisk než tradiční akcie? Jaký máte názor na diverzifikaci portfolia v kontextu těchto dvou investičních možností? Rád bych slyšel názory osvědčených investorů i úplných nováčků. Díky!

164 slov
1.6 minut čtení
25. 10. 2024
Alois Machač
Alois Machač

Kryptoměny a akcie mají každý své výhody a nevýhody. Kryptoměny jako Bitcoin nebo Ethereum jsou fakt volatilní, což může přinést super zisky, ale taky velký risk. Na druhou stranu akcie jsou stabilnější, mají dlouhodobou historii a většinou poskytují dividendy. Pokud máš rád adrenalin, kryptoměny můžou být pro tebe, ale připrav se na to, že se můžeš dostat i do ztráty.

Diverzifikace je fajn nápad – rozložit investice mezi akcie a kryptoměny ti může pomoct snížit riziko. Třeba pokud se ti v kryptu nedaří, akcie ti můžou vykompenzovat ztráty. Co se týče investic teď, záleží na trhu a tvém odhadu. Někdo říká, že teď je vhodná doba koupit altcoiny jako Solana nebo Cardano, ale opět – je to risk. Takže jestli chceš investovat, zvaž všechna pro a proti a možná začni s menším množstvím, abys měl prostor pro učení.

138 slov
1.4 minut čtení
6. 6. 2024
Václav Jirka
Václav Jirka

Když to vezmu kolem a kolem, obě investice mají svoje pro a proti. Kryptoměny jako Bitcoin nebo Ethereum fakt můžou přinést obrovský zisky, ale ta volatilita je šílená. Můžeš během pár dní ztratit i dost peněz. Akcie jsou obecně stabilnější, mají historicky lepší výkonnost a spoustu lidí na ně spoléhá. Navíc můžeš dostávat dividendy, což u krypta není.
Diverzifikace je určitě dobrý nápad, tím si snížíš riziko. Můžeš třeba investovat část do akcií a část do kryptoměn, abys měl nějakou rovnováhu. Co se týče altcoinů jako Solana nebo Cardano, tam je to taky rizikový, ale potenciálně výnosný.
Jestli teď investovat do kryptoměn? Těžko říct. Cena může jít nahoru i dolů. Můžeš počkat, až se situace trochu uklidní, nebo do toho jít teď a doufat v růst. Každopádně, dávej si pozor na to, kolik do toho dáš a nikdy neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit.

147 slov
1.5 minut čtení
2. 2. 2025
Anna Marešová
Anna Marešová