Charts.cz/Fórum/Jak mohu efektivně sledovat výkonnost svého investičního portfolia?

Jak mohu efektivně sledovat výkonnost svého investičního portfolia?

Zajímalo by mě, jakým způsobem mohu lépe sledovat výkonnost svého investičního portfolia. Často mám pocit, že se mi nedaří mít přehled o tom, jaké výsledky moje investice opravdu dosahují. Mám pár akcií, nějaké kryptoměny a také investice do nemovitostí, ale nevím přesně, jak to všechno zhodnotit dohromady. Zkoušel jsem si zapisovat vývoj cen a výkon jednotlivých aktiv, ale je to pro mě dost chaotické a někdy mi unikají důležité informace. Existují nějaké aplikace nebo nástroje, které by mi mohly pomoci s tímto sledováním? Jak často bych měl vyhodnocovat výkonnost svého portfolia? Je lepší se zaměřit na krátkodobé nebo dlouhodobé hodnocení? A co takové ukazatele jako návratnost investice nebo Sharpe ratio? Měl bych se na ně dívat, nebo je to jen další komplikace navíc? Také bych rád věděl, jestli má smysl porovnávat své výsledky s nějakými benchmarky nebo indexy, nebo je lepší se soustředit pouze na vlastní cíle a strategie. Jaký máte názor na tyto otázky? Co funguje vám? Rád bych slyšel různé názory a tipy od lidí, kteří už mají s investováním více zkušeností.

174 slov
1.7 minut čtení
25. 3. 2024
Lukáš Doležel
Lukáš Doležel

Existuje spousta způsobů, jak sledovat výkonnost portfolia. Já osobně používám aplikaci, která umí agregovat všechny mé investice, včetně akcií, kryptoměn a nemovitostí. Tohle je fakt super, protože to dává přehled o celkovém výkonu na jednom místě. Zkus třeba aplikace jako Kubera nebo Portfoliotracker. Tyto nástroje ti umožní sledovat vývoj cen a automaticky ti spočítají návratnost investice, což je hodně užitečné.

Co se týče vyhodnocování, já to dělám jednou za měsíc. Častěji to může být stresující a zbytečně tě to rozptyluje od dlouhodobějšího pohledu. Dlouhodobé hodnocení je lepší, protože trhy kolísají a krátkodobé pohyby nic neříkají.

Sharpe ratio a podobné ukazatele můžou být fajn pro srovnání rizika vůči výnosu, ale pokud nejsi profík, může to být jen další zmatek navíc. Porovnávat se s benchmarky má smysl, ale hlavně se soustřeď na své cíle; když víš, co chceš dosáhnout, tak ti to dá jasnější obrázek.

Doporučuji si udělat jednoduchou tabulku nebo graf vývoje, aspoň jednou za čas se na to podívat a zhodnotit, co funguje a co ne. Hodně štěstí!

166 slov
1.7 minut čtení
25. 1. 2025
Jiří Liška
Jiří Liška

Sledování výkonnosti portfolia může být fakt otravný, ale pár tipů ti může pomoct. Zkus třeba nějakou aplikaci jako je Personal Capital nebo Robinhood, ty ti umožní mít všechno na jednom místě, včetně akcií, kryptoměn a nemovitostí. Můžeš taky zkusit Excel nebo Google Sheets, kde si uděláš vlastní tabulku s přehledem vývoje cen a případně si tam dáš grafy.

Pokud jde o vyhodnocení, doporučuju to dělat minimálně jednou za čtvrt roku. Krátkodobé sledování může být matoucí, protože trhy dost kolísají. Zaměř se na dlouhodobější trendy a porovnávej to třeba s indexem S&P 500 nebo jinými relevantními benchmarky. To ti dá lepší představu o tom, jak se ti daří.

Návratnost investice a Sharpe ratio jsou užitečné ukazatele, ale pokud nejsi pokročilý investor, můžeš se z toho zbláznit. Klidně sleduj jen základní čísla a soustřeď se na to, jestli plníš svoje osobní cíle. Myslím, že porovnávání s benchmarky smysl má, ale nesmí tě to stresovat. Drž se toho, co dává smysl tobě a co ti pomůže cítit se lépe ohledně investic.

166 slov
1.7 minut čtení
29. 11. 2024
Eliška Černá
Eliška Černá