Charts.cz/Fórum/Jaký poměr akcií a nemovitostí má být v portfoliu?

Jaký poměr akcií a nemovitostí má být v portfoliu?

Zajímalo by mě, jaký je ideální poměr mezi akciemi a nemovitostmi v investičním portfoliu. V poslední době se hodně mluví o diverzifikaci, ale nejsem si jistý, kolik procent bych měl investovat do akcií a kolik do nemovitostí. Je to vůbec důležité? Mám pocit, že akcie přinášejí větší výnosy, ale zase ty nemovitosti mají tu výhodu stabilního příjmu z pronájmu a možná i menší volatilitu. Co když trh s akciemi klesne, zatímco nemovitosti budou dál růst? Jak moc bych se měl bát případných krizí na trhu a jak to ovlivňuje rozhodování ohledně rozložení mého portfolia? Taky by mě zajímalo, jestli se tento poměr mění podle toho, jestli jsem začínající investor nebo už mám nějaké zkušenosti a kapitál. Můžete mi poradit, jak k tomu přistoupit? Kolik procent byste vy doporučili investovat do akcií a kolik do nemovitostí na základě svých zkušeností? A co třeba alternativní investice jako jsou REITs? Jak ty zapadají do celkového rozložení investic? Díky za všechny rady!

158 slov
1.6 minut čtení
5. 2. 2024
Štěpán Matějka
Štěpán Matějka

Takže, ohledně toho poměru akcií a nemovitostí – to je dost individuální. Obecně se doporučuje mít třeba 60-70 % v akciích, pokud jsi mladší a chceš růst, a zbytek do nemovitostí nebo alternativních investic jako REITs. Akcie mají větší potenciál na výnosy, ale jak říkáš, jsou více volatilní. Nemovitosti naopak nabízejí stabilní příjem a méně kolísání cen.

Když dojde k nějaký krizím na trhu, akcie často padají a nemovitosti můžou držet hodnotu. Ale to samozřejmě závisí na konkrétním trhu. Čím víc zkušeností máš, tím můžeš být klidnější a víc riskovat. Začátečníci by měli být opatrnější a spíš investovat do nemovitostí nebo REITs, než do akcií.

Jinak co se týče REITs, ty můžou být super alternativou, jestli chceš investovat do nemovitostí bez toho, abys je musel vlastnit přímo. Takže si to rozmysli podle svý situace a tolerance k riziku.

136 slov
1.4 minut čtení
31. 12. 2023
Marcela Marešová
Marcela Marešová

Takže, co se týče poměru akcií a nemovitostí, tak to fakt záleží na tom, jaký máš cíl a kolik rizika jsi ochotný podstoupit. Mnoho lidí radí začátečníkům držet třeba 70% v akciích a 30% v nemovitostech, protože akcie mají větší potenciál pro růst. Na druhou stranu, nemovitosti ti můžou přinášet stabilní příjem z pronájmu a obvykle jsou méně volatilní.

Pokud se bojíš poklesu na akciovém trhu, můžeš zvážit zvýšení podílu nemovitostí, protože ty většinou neklesají tak dramaticky jako akcie. Ale pamatuj, že trhy se mění a to, co fungovalo v minulosti, nemusí fungovat teď.

Pro zkušenější investory je to jiná písnička. Můžou si dovolit víc riskovat s akciemi a mít třeba 80% v akciích, pokud mají dostatečné znalosti a kapitál. A co se týče REITs, to je skvělý způsob, jak investovat do nemovitostí bez nutnosti kupovat fyzické nemovitosti. Ty bys mohl zahrnout třeba do těch 30% pro stabilitu a příjem.

Takže doporučení? Zkus začít s něčím jako 70/30 nebo 60/40 mezi akciemi a nemovitostmi a pak to přizpůsob podle toho, jak se budeš cítit a co ti bude vyhovovat.

178 slov
1.8 minut čtení
25. 1. 2025
Denisa Doleželová
Denisa Doleželová