Charts.cz/Fórum/Jak rozložit své investice mezi akcie a nemovitosti pro pasivní příjem?

Jak rozložit své investice mezi akcie a nemovitosti pro pasivní příjem?

Zajímalo by mě, jak vlastně rozložit své investice mezi akcie a nemovitosti, abych si mohl vytvořit pasivní příjem. Mám pocit, že obě tyto možnosti mají své výhody, ale nevím, jakým způsobem bych měl začít. Chtěl bych se vyhnout riziku, ale zároveň chci, aby mé peníze pracovaly pro mě. Jak tedy zjistit, kolik procent svých investic bych měl dát do akcií a kolik do nemovitostí? Myslíte si, že je lepší začít s menšími investicemi do nemovitostí a poté přidávat akcie, nebo naopak? Jaké jsou klíčové faktory, které bych měl zvážit při rozhodování? A co třeba diversifikace – je důležitá i v tomto případě? Jak zjistit, kdy je dobrý čas na investice do oblasti nemovitostí nebo akcií? Taktéž mě zajímá, jestli existují nějaké konkrétní typy akcií nebo nemovitostí, které byste doporučili pro pasivní příjem. Jsem také otevřený různým strategiím, jako je například dlouhodobé držení nebo rychlé obchodování. Jak to vlastně funguje v praxi? Rád bych slyšel názory lidí, kteří už mají zkušenosti s tímto rozdělením investic. Co vás motivovalo k tomu začít investovat do obou těchto oblastí? Děkuji za jakékoliv tipy a rady!

181 slov
1.8 minut čtení
31. 7. 2024
Miroslava Richterová
Miroslava Richterová

Když to vezmu kolem a kolem, rozdělení investic mezi akcie a nemovitosti závisí na tvých cílech a toleranci k riziku. Zkus třeba začít s nějakým poměrem 60/40 ve prospěch akcií, protože ty mají větší potenciál růstu, ale samozřejmě jsou víc volatilní. Nemovitosti ti pak dají stabilnější příjem, zvlášť pokud jde o pronájmy. Pokud se bojíš rizika, můžeš přidat i něco do REITs (real estate investment trusts), což je jako investování do nemovitostí bez toho, abys musel kupovat fyzické byty.

Diversifikace je fakt důležitá – rozložení peněz do různých sektorů akcií a typů nemovitostí ti pomůže snížit riziko. Co se týče načasování trhu, to je těžký – sleduj ekonomickou situaci, úrokové sazby a nezapomeň na sezónnost v realitách. Pokud nevím, jak začít, tak doporučuji menší investice do nemovitostí a zbytek do indexových fondů nebo ETF na akcie. Takhle máš přehled a můžeš to snadno upravit podle výkonu.

Pokud se dostaneš k pasivnímu příjmu, zaměř se na dlouhodobé držení – nečekej rychlý zisk. Co se týče konkrétních tipů na akcie nebo nemovitosti, sleduj trendy v tech sektoru nebo zájem o družstevní bydlení, to může být zajímavý. No a co mě motivovalo? Hlavně touha po finanční nezávislosti a lepším životním stylu bez stresu z peněz.

203 slov
2 minut čtení
3. 2. 2025
Blanka Němcová
Blanka Němcová

Zdravím, co se týká rozložení investic mezi akcie a nemovitosti, tak je to dost individuální. Zkus se zamyslet nad tím, jaký chceš mít pasivní příjem a jak moc jsi ochotný riskovat. Osobně bych doporučil začít s něčím jako 60 % akcie a 40 % nemovitosti, ale záleží na tvém věku, finanční situaci a cílech.

Akcie ti můžou přinést rychlejší zisky a jsou jednodušší na správu, ale nemovitosti mají tu výhodu, že si můžeš udělat stabilní příjem z pronájmu. Když začneš s nemovitostmi, můžeš si vybrat třeba menší byty nebo garáže na pronájem. U akcí zase sleduj dividendové akcie, ty ti mohou dávat pravidelný příjem.

Důležitá je diversifikace – neinvestuj všechno do jednoho typu akcií nebo do jedné nemovitosti. Je dobré mít nějakou rezervu na nečekané výdaje. Co se týká načasování investic, sleduj trh a ekonomické ukazatele, ale nikdy nebudeš mít stoprocentní jistotu.

Nezapomeň na dlouhodobé držení. Rychlé obchodování je pro zkušenější investory a většinou to nese větší riziko. Co mě motivovalo? Možnost mít pasivní příjem a zvýšit svou finanční nezávislost. Takže držím palce!

171 slov
1.7 minut čtení
23. 1. 2025
Božena Rybářová
Božena Rybářová