Charts.cz/Fórum/Na co se koukat při výběru dluhopisů do portfolia?

Na co se koukat při výběru dluhopisů do portfolia?

Mám v plánu rozšířit své investiční portfolio a přemýšlím o dluhopisech. Na co bych se měl zaměřit, když vybírám dluhopisy? Je to vůbec dobrá investice v dnešní době, nebo byste doporučili raději něco jiného? Zajímalo by mě, jaké faktory bych měl brát v úvahu – je důležité sledovat úrokové sazby, nebo třeba ratingy jednotlivých emitentů? Jak moc je důležitá doba splatnosti? A co inflace, jak moc ovlivňuje výnosy z dluhopisů? Mám také na mysli diverzifikaci – je lepší mít několik různých dluhopisů od různých emitentů, nebo se soustředit na pár silných? Mohli byste mi doporučit nějaké konkrétní typy dluhopisů, které stojí za pozornost? A co třeba korporátní versus státní dluhopisy, jaký je v tom rozdíl a který z nich by mohl být pro mě výhodnější? Děkuji za všechny tipy a rady!

131 slov
1.3 minut čtení
19. 11. 2023
Vladimíra Machová
Vladimíra Machová

Když vybíráš dluhopisy, tak je fajn se koukat na pár věcí. Úrokový výnos je hodně důležitý, záleží na tom, jak se vyvíjejí úrokové sazby, protože to ovlivňuje hodnotu dluhopisů. Takže pokud očekáváš, že sazby půjdou nahoru, můžeš mít problém s jejich cenou. Rating emitenta je taky zásadní – čím vyšší rating, tím menší riziko, ale zase nižší výnos. A doba splatnosti? To závisí na tom, jak dlouho chceš mít peníze zamčené. Krátkodobý dluhopis je méně riskantní, ale s nižšími výnosy. Inflace ti může srazit reálný výnos, takže na to dej pozor.

Co se týče diverzifikace, obecně je lepší mít víc různých dluhopisů než jen pár silných, to ti pomůže rozložit riziko. Státní dluhopisy bývají bezpečnější, zatímco korporátní nabízejí vyšší výnosy, ale s větším rizikem. Takže asi záleží, co preferuješ. Můžeš zkusit investovat do některých ETF zaměřených na dluhopisy, což ti dá šanci mít víc různých typů bez toho, abys musel vybírat jednotlivé papíry.

Jako konkrétní tipy můžeš zkusit státní dluhopisy jako jsou české nebo německé bundy a pak třeba nějaké solidní korporátní dluhopisy od firem jako jsou ČEZ nebo Škoda Auto. Hlavně to neber jako nějakou rychlou akci, radši si to pořádně promysli.

191 slov
1.9 minut čtení
3. 3. 2024
Veronika Brychtová
Veronika Brychtová

Když vybíráš dluhopisy, je fajn se zaměřit na pár klíčových věcí. Určitě sleduj úrokové sazby, protože ty mají velký vliv na ceny dluhopisů. Když úroky rostou, ceny dluhopisů většinou padají a naopak. Ratingy emitentů jsou taky důležitý, lepší rating znamená nižší riziko, ale často i nižší výnos. Doba splatnosti hraje roli v tom, jak moc si chceš riskovat – dlouhodobé dluhopisy jsou většinou víc citlivý na změny úrokových sazeb.

Inflace ti může vzít část výnosu, takže pokud se obáváš inflace, můžeš zvažovat dluhopisy s ochranou proti ní. Diverzifikace je určitě dobrý nápad – mít víc různých dluhopisů ti pomůže rozložit riziko. Co se týče korporátních a státních dluhopisů, státní bývají bezpečnější, ale korporátní můžou mít vyšší výnosy. Zkus se podívat třeba na investiční grade korporátní dluhopisy, pokud chceš kombinaci bezpečnosti a výnosu.

Obecně jsou dluhopisy stále dobrá investice, ale vždycky bys měl zvažovat i svoje cíle a toleranci k riziku.

149 slov
1.5 minut čtení
23. 6. 2024
Jarmila Jonášová
Jarmila Jonášová