Charts.cz/Fórum/Jaký způsob investování je nejlepší pro začátečníka?

Jaký způsob investování je nejlepší pro začátečníka?

Zajímalo by mě, jaké máte zkušenosti s různými způsoby investování, zejména pokud jde o začátečníky. Slyšel jsem o mnoha možnostech, jako jsou akcie, kryptoměny, nemovitosti nebo dokonce různé investiční fondy. Mám trochu obavy z toho, že kdybych se pustil do investování bez potřebných znalostí, mohl bych přijít o peníze. Jaký způsob investování byste doporučili někomu, kdo s tím teprve začíná? Je lepší začít s něčím konzervativnějším, nebo se rovnou vrhnout do rizikovějších investic jako jsou kryptoměny? Mám také pocit, že každá forma investice má své výhody a nevýhody, ale jak to přesně funguje pro nováčky? A co třeba poplatky za obchodování nebo daně, na co si dát pozor? Rád bych slyšel vaše názory a rady. Myslíte si, že je dobré mít nějakou strategii nebo plán před tím, než se do toho pustím? Jaké jsou vaše zkušenosti a co byste doporučili mě a dalším lidem, kteří chtějí začít investovat? Děkuji za jakékoliv tipy!

152 slov
1.5 minut čtení
9. 9. 2021
Milena Svobodová
Milena Svobodová

Takže, co se týče investování pro začátečníka, já bych doporučil začít s něčím jednodušším a méně riskantním. Například ETF nebo indexové fondy jsou super, protože rozkládají riziko a nemusíš mít všechny znalosti o jednotlivých akciích. Je to taková pasivní forma investování, co se hodí pro nováčky.

Kryptoměny? To může být hodně lákavý, ale je to risky a můžeš snadno přijít o dost peněz. Pokud tě to ale láká, možná se podívej na nějaký malý procento portfolia, ale nic velkýho.

Nemovitosti jsou taky možnost, ale potřebuješ víc peněz na start, než když kupuješ akcie. A nezapomeň na poplatky za obchodování a daně! Zjisti si, jak to funguje v tvém státě.

Jak už bylo řečeno, mít plán je klíčový. Stanov si cíle a strategii předtím, než začneš. Takže radši začni pomalu a neinvestuj všechno najednou. Učit se můžeš i za běhu.

138 slov
1.4 minut čtení
4. 2. 2025
Lukáš Kubík
Lukáš Kubík

Investování pro začátečníky může být fakt zmatený. Osobně bych doporučil začít s něčím jednodušším, třeba s investičními fondy nebo ETF. Ty mají nižší riziko a jsou diversifikované, což je fajn, když na to ještě nemáš moc znalostí. Akcie můžou být super, ale je potřeba umět číst trh, což není úplně pro každého hned. Kryptoměny jsou dost rizikový a volatilní, takže bych se jim ze začátku vyhnul, pokud nemáš dost informací a kapacitu na sledování trhu.

Poplatky za obchodování se taky můžou hodně lišit, tak si dej pozor na to, co platíš. A daně? No, to je další kapitola, protože i z investic můžeš mít povinnost platit daně, záleží co se stane s tvým ziskem.

Mít nějakou strategii nebo plán je určitě dobrý nápad. Zjisti si, co tě zajímá, jaký máš cíl a kolik jsi ochotný riskovat. Nezapomeň taky pravidelně sledovat, jak ti to jde. Vždycky je lepší investovat s rozmyslem než na slepo.

152 slov
1.5 minut čtení
2. 2. 2025
Michal Jílek
Michal Jílek