Charts.cz/Fórum/Jak moc ovlivňují cyklické akcie moje celkové investiční výnosy?

Jak moc ovlivňují cyklické akcie moje celkové investiční výnosy?

Zajímalo by mě, jak vlastně cyklické akcie fungují a jaký mají dopad na moje celkové investiční výnosy. Když investuji do cyklických akcií, myslím tím například sektor automobilového průmyslu nebo pohostinství, tak se vlastně ptám, jestli to má smysl v rámci mého portfolia. Vím, že tyto akcie reagují na ekonomické cykly a že jejich výkon může být hodně proměnlivý. Ale jak moc to ovlivňuje moji strategii a celkový výnos? Mám pocit, že pokud se ekonomika daří, tak by tyto akcie mohly přinést slušné zisky, ale co se stane, když přijde recese? Jak bych měl plánovat své investice s ohledem na cyklické akcie? Je pro mě jako dlouhodobého investora riskantní mít větší část portfolia v těchto typech akcií? A co třeba diverzifikace? Měla by být součástí mého portfolia i stabilnější akcie, nebo je lepší se zaměřit pouze na cyklické? Jak moc by měly hrát cyklické akcie roli v mém celkovém investičním rozhodování?

150 slov
1.5 minut čtení
25. 10. 2023
Simona Ševčíková
Simona Ševčíková

Cyklické akcie rozhodně můžou ovlivnit tvoje investiční výnosy, protože jejich výkonnost hodně závisí na stavu ekonomiky. Když ekonomika roste, cyklické akcie jako ty z automobilky nebo pohostinství obvykle letí nahoru, což je fajn pro tvůj portfoliový zisk. Ale jakmile přijde recese, tyhle akcie mohou dostat pěkně na frak a tvoje výnosy pak trpí.

Jako dlouhodobý investor bys měl mít na paměti, že diverzifikace je klíčová. Mít jen cyklické akcie v portfoliu je riskantní, protože v době poklesu trhu můžeš snadno ztratit hodně peněz. Lepší je mít mix cyklických a stabilnějších akcií, které ti pomůžou vyrovnat ztráty v těžších časech. Takže jo, cyklické akcie můžou být super, ale nebuď naivní a rozlož si riziko. Tvoje celkové investiční rozhodování by mělo zahrnovat i stabilní tituly, aby ses nezbláznil při každé krizi.

129 slov
1.3 minut čtení
20. 11. 2024
Lenka Pechová
Lenka Pechová

Cyklické akcie fakt dost ovlivňujou investiční výnosy. Když je ekonomika na vzestupu, tyhle akcie, jako třeba z automobilky nebo hotely, mají tendenci skákat nahoru. Můžeš tak slušně vydělat, ale jakmile přijde krize nebo recese, to je pak jiná písnička. Ty akcie můžou hodně rychle ztratit hodnotu a to ti může dost pokazit celkový výnos portfolia.

Pokud jde o strategii, určitě se vyplatí mít diverzifikaci. Je dobrý mít v portfoliu i stabilnější akcie, jako třeba z utilit nebo zdravotnictví, který víc odolávaj těm ekonomickým cyklům. Dlouhodobě je lepší nespoléhat jen na cyklický akcie, protože nikdy nevíš, kdy se trh otočí.

Takže když plánuješ investice, zamysli se nad tím, jakou část portfolia chceš dát do cyklických akcií a jakou do stabilnějších. Není nic špatnýho mít cyklický akcie, ale balance je klíčová. Sleduj ekonomický ukazatele a buď připravenej na to, co může přijít.

138 slov
1.4 minut čtení
19. 6. 2024
Jaroslav Kraus
Jaroslav Kraus