Charts.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší způsoby, jak si vytvořit pasivní příjem bez velkého risku?

Jaké jsou nejlepší způsoby, jak si vytvořit pasivní příjem bez velkého risku?

Zajímalo by mě, jaké jsou vlastně ty nejlepší a nejefektivnější způsoby, jak si vybudovat pasivní příjem, a to přitom s minimálním rizikem. Vím, že investování do akcií nebo nemovitostí může být jednou z možností, ale někdy mám pocit, že to může být dost riskantní. Slyšel jsem něco i o kryptoměnách a NFT, ale nejsem si jistý, jestli je to pro mě ta pravá cesta. Myslím, že by bylo fajn mít nějaké tipy nebo osvědčené metody, které by byly méně riskantní a zároveň efektivní. Jaké alternativy existují? Můžu třeba investovat do podílových fondů nebo se zaměřit na dividendové akcie? Jak funguje pronájem nemovitostí jako pasivní příjem? A co další možnosti jako crowdfunding nebo peer-to-peer půjčky? Zajímalo by mě také, jestli je lepší začít s menšími částkami nebo hned investovat víc peněz? Co když do toho vkládám své úspory? Obávám se ztráty peněz. Máte někdo zkušenosti s vytvářením pasivního příjmu bez velkého stresu? Jaký je váš názor na tohle všechno? Rád bych slyšel vaše myšlenky a rady na téma pasivního příjmu.

169 slov
1.7 minut čtení
21. 9. 2020
Marcela Horálková
Marcela Horálková

Pasivní příjem je super téma. Z toho, co říkáš, tak investování do podílových fondů nebo dividendových akcií je fakt dobrý start. Můžeš si vybrat fondy, co investují do stabilních firem. Vydělává to víc než klasická spořka a není to tak riskantní jako akcie jednotlivě.

Pronájem nemovitostí je taky dobrá možnost, ale chce to mít trochu kapitálu na začátek a pak i čas na správu. Ale pokud máš správu přenechat realitce, je to dost pasivní.

Crowdfunding a peer-to-peer půjčky - tam můžeš investovat i menší částky a když si dobře vybereš platformu, můžeš být v pohodě. Myslím, že začít s menšíma částkama je rozumný. Uvidíš, jak to funguje a pak můžeš přidat víc. S úsporama opatrně, vždycky je lepší mít nějakou rezervu pro sebe.

Hlavně se neboj zkoušet různé věci a učit se z toho. Každý má jinou zkušenost, takže to chce mít otevřenou mysl.

142 slov
1.4 minut čtení
28. 9. 2024
Jiří Cibulka
Jiří Cibulka

Pasivní příjem můžeš budovat různými způsoby, aniž bys musel podstupovat velké riziko. Tady je pár tipů, co bys mohl vyzkoušet.

1. Podílové fondy – To je fajn způsob, jak investovat do akcií nebo dluhopisů bez toho, abys musel řešit jednotlivé investice. Můžeš začít s menšími částkami a postupně přidávat. Je to dost bezpečné, když jdeš do fondů s dobrým hodnocením.

2. Dividendové akcie – Koupit akcie firem, co platí pravidelně dividendy, je další možnost. I tady můžeš začít s menším kapitálem a časem to rozšiřovat.

3. Pronájem nemovitostí – Pokud máš nějaké úspory na koupi nemovitosti, pronájem může generovat stabilní příjem. Samozřejmě je tady nutný počítat s náklady na údržbu a správu.

4. Crowdfunding a P2P půjčky – Tyhle formy investic se stávají populárními. Můžeš investovat malé částky do různých projektů nebo půjček a získat úrok z toho, co půjčíš. Ale dávej pozor na riziko – ne všechny projekty jsou bezpečné.

5. Vytváření online obsahu – Založit blog nebo YouTube kanál a monetizovat to reklamou nebo affiliate odkazy může být také fajn pasivní příjem. Trvá to ale nějaký čas, než začneš vydělávat.

Je lepší začít s menšími částkami, zvlášť pokud jde o tvoje úspory. Tak se můžeš učit a získávat zkušenosti bez velkého stresu. A jakmile budeš mít větší jistotu, můžeš postupně zvyšovat investice. Hlavně se neboj zkoušet různé věci, ale vždy si dej pozor na to, co děláš.

225 slov
2.3 minut čtení
6. 7. 2022
Martina Vacková
Martina Vacková
Podobné otázky