Charts.cz/Fórum/Jak začít s investováním do kryptoměn bez velkých znalostí?

Jak začít s investováním do kryptoměn bez velkých znalostí?

Zajímá mě, jak vlastně začít investovat do kryptoměn, když nemám skoro žádné zkušenosti. V posledních měsících jsem slyšel hodně o Bitcoinu, Ethereu a podobných měnách, ale pořád mám pocit, že je to pro mě něco jako let na Mars - prostě nevím, kde začít. Jaké první kroky bych měl udělat? Jak si vybrat správnou burzu pro nákup? A co třeba peněženky? Je lepší mít online peněženku nebo radši hardware peněženku? Slyšel jsem taky o různých strategiích, jako je HODL nebo trading, ale nejsem si jistý, co to přesně znamená a co by pro mě mohlo být nejlepší. Kde najdu spolehlivé informace, abych se vyhnul podvodům a špatným rozhodnutím? A je pravda, že investování do kryptoměn je hodně riskantní? Jak mohu minimalizovat riziko, když nemám hluboké znalosti o technologiích za tím? Taky bych chtěl vědět, jak moc bych měl investovat na začátku. Je lepší začít s malou částkou a postupně navyšovat nebo to rovnou rozjet s větší investicí? Jak dlouho trvá, než se začnou objevovat nějaké výsledky? Mám vůbec šanci na úspěch bez nějakého speciálního vzdělání nebo zkušeností v oblasti financí? Díky moc za všechny rady!

185 slov
1.9 minut čtení
18. 9. 2023
Bohuslav Beran
Bohuslav Beran

Investování do kryptoměn může vypadat jako šílenství, ale fakt to není tak složitý. Začni tím, že si uděláš trochu průzkum. Nejdřív se podívej na hlavní měny jako Bitcoin a Ethereum. Na internetu je spousta článků a videí, co ti vysvětlí základy. Pak si vyber burzu, kde nakoupíš – Coinbase nebo Binance jsou celkem populární a uživatelsky přívětivé.

Pokud jde o peněženky, tak online peněženka je fajn na začátek pro lehký přístup, ale pokud plánuješ větší investice, zvaž hardware peněženku pro bezpečnost. HODL znamená prostě držet kryptoměny dlouhodobě, zatímco trading je víc o krátkodobých obchodech, což chce víc znalostí a zkušeností.

Co se týče rizika, jo, investování do krypta je dost riskantní. Můžeš ho minimalizovat tím, že začneš s malou částkou a postupně se učíš. Třeba 10% z toho, co si můžeš dovolit ztratit. Výsledky se můžou objevit rychle nebo až po čase – záleží na trhu.

Nezapojuj se do toho s velkými očekáváními ohledně úspěchu bez zkušeností. Všechno chce čas a učení. Tak hodně štěstí!

162 slov
1.6 minut čtení
20. 12. 2023
Dana Dostálová
Dana Dostálová

Investování do kryptoměn může být fakt zmatečné, když s tím začínáš. Prvně, ideální je mít nějaký základní přehled o tom, co to vlastně kryptoměny jsou – Bitcoin, Ethereum a další altcoiny. A pak si najdi nějakou burzu, co má dobrou reputaci jako Binance nebo Coinbase. Ujisti se, že je to bezpečné místo, kde můžeš nakupovat a prodávat.

Ohledně peněženek – pro začátečníky je online peněženka OK, ale pokud plánuješ investovat víc a chceš mít klid, tak hardware peněženka (například Ledger) je lepší volba pro delší období. Je to bezpečnější.

HODL znamená, že si měnu prostě necháš a čekáš na zhodnocení – ideální pro ty, co nechtějí neustále sledovat trh. Trading je zase riskantnější a vyžaduje víc znalostí. Takže pokud jsi začátečník, HODL může být lepší.

Riziko tam je, to nepopírám. Vždycky investuj jen tolik, kolik si můžeš dovolit ztratit. Začni s malou částkou a uvidíš, jak se to vyvíjí. Výsledky se většinou ukážou až po nějaké době – klidně měsíce nebo roky.

S specializovaným vzděláním to není nutné. Důležité je sledovat důvěryhodné zdroje informací, jako jsou fóra, blogy a YouTube kanály od lidí, co tomu rozumí. Ale buď obezřetný na podvody.

Shrnutí: začni malou investicí na solidní burze, ulož do peněženky a sleduj trh. Hodně štěstí!

201 slov
2 minut čtení
5. 3. 2024
Ivana Procházková
Ivana Procházková