Co všechno musím vědět o kredibility emitenta dluhopisu?
Když přemýšlím o investování do dluhopisů, často se mi honí hlavou, jak důležitá je kredibilita emitenta. Co to vlastně všechno obnáší? Jaké faktory bych měl zvážit, než se rozhodnu investovat do dluhopisu nějaké společnosti? Je to jen o tom, jak dlouho firma existuje, nebo hrají roli také její finanční výsledky a stabilita? Jak se dá zjistit, jestli je emitent důvěryhodný? Měl bych se podívat na ratingové agentury a jejich hodnocení, nebo stačí prozkoumat pár základních ukazatelů? A co když je společnost na trhu nová? Mám se bát investovat do takového dluhopisu, nebo může být právě naopak skvělou příležitostí? Zajímalo by mě také, jaké informace jsou dostupné veřejně. Kde hledat reliable zdroje informací, abych si udělal obrázek o tom, zda má emitent solidní pozici na trhu? Jak moc mě ovlivní ekonomická situace v zemi emitenta? Mám sledovat i politické faktory, které by mohly mít vliv na schopnost firmy splácet své závazky? A nakonec, co když se něco pokazí a emitent začne mít potíže s financováním? Jak se mohu chránit před takovými riziky? Co byste doporučili jako klíčové kroky pro posouzení kredibility emitenta dluhopisu?