Charts.cz/Fórum/Kdy je nejlepší čas pro přehodnocení akciového portfolia?

Kdy je nejlepší čas pro přehodnocení akciového portfolia?

Zajímalo by mě, kdy vlastně nastává ten správný okamžik pro přehodnocení mého akciového portfolia. Vím, že trh se neustále mění a investice, které byly skvělé před rokem, teď možná nejsou tak výhodné. Ale jak často bych měl sledovat své akcie? Je dobré to dělat každé čtvrtletí, nebo bych měl čekat na konkrétní události jako jsou hospodářské výsledky firem nebo makroekonomické ukazatele? A co pokud se na trhu objeví nějaké nové trendy, třeba ve světě technologií nebo ekologických investic? Jak moc bych se měl dívat na výkonnost jednotlivých akcií versus celkový výkon portfolia? Myslím, že existuje spousta faktorů, které by mohly ovlivnit moje rozhodnutí. Taktéž se bojím, abych při častém přehodnocování neztratil zbytečně peníze na poplatcích. Jaké máte zkušenosti vy? Kdy jste naposledy rebalancovali své portfolio a co vás k tomu vedlo? Jak sledujete trendy a co považujete za klíčové momenty pro revizi vašich investic? Vím, že je důležité mít strategii a plán, ale nevím přesně, jak si to rozvrhnout. Děkuji za vaše názory a rady!

165 slov
1.7 minut čtení
15. 10. 2024
Rudolf Fojtík
Rudolf Fojtík

Jo, tohle je dost důležitá otázka. Osobně si myslím, že je dobrý mít nějaký plán, jak často se na portfolio podívat. Čtvrtletně je taková rozumná doba, ale pokud se něco zásadního stane, třeba hospodářské výsledky nebo nějaké velké tržní změny, tak můžeš přehodnotit dřív. Sleduj trendy v oborech, co tě zajímají, a nezapomeň se dívat na celkové výkony portfolia, ne jen na jednotlivé akcie. Co se týče poplatků, snažím se vybalancovat frekvenci revizí a nákladovost – časté obchodování může fakt zbytečně uškodit. Když jsem naposledy rebalancoval, tak to bylo kvůli tomu, že jsem viděl pokles v odvětví technologií a potřeboval jsem přeorientovat investice. Měj oči otevřené a sleduj, co se děje kolem.

112 slov
1.1 minut čtení
17. 11. 2024
Bohumil Černý
Bohumil Černý

Přehodnocování portfolia je fakt důležitý, ale ne moc často. Každé čtvrtletí je takový rozumný interval, ale záleží na tobě. Sledování hospodářských výsledků firem je taky klíčové, protože ty můžou dost zamíchat kartami. Když se objeví nový trendy, jako třeba technologie nebo ekologický investice, určitě na to mrkni a zvaž, jestli je chceš zapojit do svýho portfolia.

Důležitý je se koukat nejen na jednotlivý akcie, ale i na výkon celého portfolia. Někdy je lepší mít vyváženější mix a neřešit každou akcii zvlášť. Častým přehodnocováním můžeš zbytečně platit poplatky, takže si dej pozor, abys to nepřeháněl.

Osobně jsem nedávno rebalancoval kvůli změně trendů v technologiích a bylo to fajn rozhodnutí. Sleduju zprávy o trhu a občas si přečtu analýzy, což mi pomáhá v rozhodování. Mít plán je super, ale buď flexibilní a přizpůsob se situaci.

133 slov
1.3 minut čtení
28. 11. 2024
Hana Bartošová
Hana Bartošová