Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat, když mám jen málo peněz?

Jak začít investovat, když mám jen málo peněz?

Zajímalo by mě, jak se dá vůbec začít investovat, když mám na účtu jen pár tisíc korun? Vím, že investice jsou důležité pro budování bohatství, ale přijde mi, že většina rad a tipů je zaměřená na lidi, kteří mají větší částky k dispozici. Jaké jsou možnosti pro někoho, kdo nemůže investovat desítky tisíc? Mám se zaměřit třeba na akcie nebo kryptoměny? Slyšel jsem o různých platformách, kde lze začít s malými částkami, ale nevím, jestli se do toho vůbec pouštět. Jaké jsou rizika při investování s menšími penězi? A co NFT – mají smysl pro začátečníka s omezeným rozpočtem? Rád bych také věděl, jestli je lepší investovat do pravidelných měsíčních příspěvků nebo jednorázově. Jaké strategie byste doporučili pro někoho jako já? Děkuji za každý tip a radu.

127 slov
1.3 minut čtení
27. 7. 2024
Filip Doležal
Filip Doležal

Pokud máš jen pár tisíc, tak začít investovat jde, ale chce to rozvážnost. Můžeš zkusit investovat do ETF fondů, kde si můžeš koupit kousek mnoha akcií najednou a je to relativně bezpečnější. Některé platformy umožňují investice už od několika stokorun. Krypto taky není špatný, ale je to dost rizikové, zvlášť pro začátečníka. Pokud se na to dáš, investuj jen část peněz, co si můžeš dovolit ztratit.

Co se týče NFT, podle mě to pro začátečníka moc smysl nedává, spíš sleduj trendy a uč se. Lepší je pravidelně investovat menší částky, třeba každý měsíc něco málo dát stranou a kupovat. Takže místo jednorázového vkladu raději zkombinuj malé pravidelné investice. A hlavně si přečti hodně o tom, co plánuješ koupit, ať víš do čeho jdeš. Hlavně buď trpělivý a nečekej zázraky hned.

130 slov
1.3 minut čtení
20. 1. 2025
Viktor Malý
Viktor Malý

Investovat s pár tisíci na účtu je určitě možné, i když to může vypadat jako velký problém. Existuje spousta možností, jak začít. Například můžeš zkusit investice do ETF nebo podílových fondů, některé platformy umožňují investovat už od několika stovek korun. To je fajn, protože to rozloží riziko mezi víc aktiv.

Akcie jsou další možnost, ale pozor na volatilitu. Můžeš zkusit investovat do takzvaných fractional shares, kde koupíš jen část akcie, což je super pro začátečníky. Co se týče kryptoměn, tam bych byl opatrný, protože se s nimi dost špatně pracuje a může to být riskantní, zvlášť s malými penězi.

NFT? No, to je fakt trend, ale pro někoho s malým rozpočtem to moc smysl nedává. Radši investuj do něčeho stabilnějšího.

Pokud jde o pravidelné měsíční příspěvky vs. jednorázově, pravidelné investování ti pomůže rozložit nákupy a vyhnout se riziku špatného načasování trhu. Takže klidně začni s menší částkou každý měsíc a zvykej si na to.

Na závěr – důležité je si udělat průzkum a nezapomínat, že investování je dlouhodobá hra. Neztrácej nervy při poklesech a uč se průběžně.

173 slov
1.7 minut čtení
13. 1. 2025
Soňa Koudelková
Soňa Koudelková