Charts.cz/Fórum/Jaké nemovitosti vybrat na pronájem, abych měl dobrý pasivní příjem?

Jaké nemovitosti vybrat na pronájem, abych měl dobrý pasivní příjem?

Zajímalo by mě, jaké nemovitosti jsou nejvhodnější pro pronájem, pokud chci dosáhnout dobrého pasivního příjmu. Mám na mysli typy nemovitostí, které se dobře pronajímají a přinášejí stabilní výnosy. Je lepší investovat do bytů, nebo rodinných domů? Co říkáte na krátkodobé pronájmy, jako jsou Airbnb, versus dlouhodobé nájemní smlouvy? Jakou lokalitu byste doporučili, aby byl zájem o pronájem co nejvyšší? Co třeba cena nemovitosti v poměru k očekávanému výnosu? Jaké faktory bych měl brát v úvahu, když se rozhodnu pro investici do nemovitostí? A co údržba nemovitosti? Jak ovlivňuje náklady na údržbu celkový zisk z pronájmu? Taky by mě zajímalo, zda je dobré mít více menších nemovitostí nebo jednu větší. Děkuji za jakékoli rady a tipy, co všechno je potřeba zvážit při výběru správné nemovitosti na pronájem.

126 slov
1.3 minut čtení
2. 1. 2025
Stanislav Machač
Stanislav Machač

Pokud chceš mít dobrý pasivní příjem z pronájmu, tak já bych doporučil zaměřit se na byty v městských oblastech. Většinou se špatně pronajímají rodinné domy, pokud nejsi v nějaké super lokalitě. Co se týče krátkodobých pronájmů jako Airbnb, to může být fajn, ale vyžaduje to víc práce a nejen údržbu, ale i marketing a komunikaci s hosty. Dlouhodobé nájmy jsou stabilnější a máš klid na duši.

Místo je fakt klíčový, takže ideálně něco poblíž centra nebo v atraktivních částech města. Je dobrý sledovat trend cen nemovitostí a očekávaný výnos, to ti hodně napoví, jestli má smysl investovat.

Ohledně údržby, jasně že to ovlivňuje tvůj zisk. Čím starší nemovitost, tím víc peněz můžeš dávat do oprav. A co se týká počtu nemovitostí, já bych spíš šel do víc menších. Můžeš tak diversifikovat riziko a když jedna bude prázdná, pořád máš další na příjem.

Celkově je dobrý všechno důkladně promyslet, udělat si rozpočet a počítat s nečekanými náklady.

154 slov
1.5 minut čtení
4. 2. 2025
Viktor Trnka
Viktor Trnka

Takže, co se týče nemovitostí na pronájem, záleží na tom, co vlastně chceš. Byty jsou fajn, protože se většinou snadno pronajímají a můžeš mít víc bytů na menší ploše. Rodinný domy zase přitahujou rodiny a mají větší potenciál pro dlouhodobé nájmy. Co se týče krátkodobých pronájmů, jako je Airbnb, tak to může být super, ale je to víc práce a víc stresu s údržbou a čistěním. Dlouhodobé nájemní smlouvy ti zas dají větší stabilitu.

Lokalita je klíčová – ideálně nějaká oblast blízko škol, obchodů nebo práce. Zároveň sleduj ceny nemovitostí, měl bys mít rozumný poměr mezi cenou a výnosem. Měj na paměti náklady na údržbu – to ti pak může výrazně snížit zisk z pronájmu.

Pokud jde o víc menších nemovitostí versus jednu velkou, menší nemovitosti ti můžou rozložit riziko. Když máš víc nájmů, tak i když jeden bude prázdný, pořád ti něco jde. Ale jedna větší může být jednodušší na správu.

Celkově je dobrý si všechno pořádně spočítat a nechat si poradit od někoho zkušenějšího. Hlavně buď trpělivý a dobře si promysli, co vlastně chceš dosáhnout.

175 slov
1.8 minut čtení
8. 2. 2025
Jindřiška Kašparová
Jindřiška Kašparová