Charts.cz/Fórum/Co by mělo být hlavním faktorem při investování do NFT?

Co by mělo být hlavním faktorem při investování do NFT?

V poslední době se hodně mluví o NFT a jejich roli v investičním světě, ale jsem trochu ztracený v tom, co vlastně hledat, když chci investovat. Někdo říká, že by to měly být umělecké díla, jiní zase mluví o komunitě a podpoře tvůrců. Jak důležité je třeba sledovat historii prodeje nebo to, kolik lidí daný projekt sleduje na sociálních sítích? Je dobré mít na paměti, jak moc je daný NFT unikátní nebo jestli má vůbec nějakou reálnou hodnotu? Měly by nás zajímat technické detaily jako smart kontrakty a blockchain technologie, na které jsou NFT postavené, nebo se mám soustředit čistě na to, co se mi líbí a co si myslím, že bude mít hodnotu do budoucna? Jak moc by měl hrát roli osobní vkus versus objektivní tržní analýza? A co třeba riziko? Je to opravdu tak volatilní investice nebo se dá najít nějaká stabilita i v tomto světě digitálních aktiv? Zajímalo by mě také, jaké faktory ovlivňují cenu NFT a jestli jsou nějaké konkrétní projekty, na které bych se měl zaměřit. Rád bych slyšel názory a zkušenosti ostatních investorů, protože jsem s tímto světem teprve na začátku a chci se vyhnout nechtěným chybám. Co tedy považujete za klíčové faktory při rozhodování o investici do NFT?

205 slov
2.1 minut čtení
29. 5. 2020
Bedřich Rozsypal
Bedřich Rozsypal

Takže, investování do NFT je fakt zajímavý, ale taky dost chaotický. Hlavně bych se soustředil na to, co tě osobně oslovuje. Umění je super, ale koukni se i na komunitu kolem projektu. Pokud máš pocit, že za tím stojí silní tvůrci a fanoušci, je to dobré znamení. Historie prodeje může hodně napovědět, takže sleduj, jak si projekty vedou v čase. Unikátnost NFT hraje roli, ale ne všechno musí být ultra raritní. Technické detaily jako smart kontrakty jsou důležitý, ale pokud nejsi profík, tak se na to asi moc nezaměřuj. Cena NFT může skákat jak blázen, takže buď připravený na volatilitu. Když chceš udržet stabilitu, vybírej známější projekty a sleduj trendy. A jestli chceš tipy na konkrétní projekty, zaměř se na ty s dobrým zázemím a rozvinutou komunitou. To ti může pomoct vyhnout se špatným investicím.

135 slov
1.4 minut čtení
13. 12. 2024
Josef Chalupa
Josef Chalupa

Když chceš investovat do NFT, je pár věcí, na který bys měl koukat. Důležitý je určitě ten umělecký nebo kulturní aspekt – prostě co se ti líbí a co ti přijde zajímavý. Historie prodeje ti může říct, jak se daný NFT prodával v minulosti a jestli má nějakou hodnotu, takže to nezapomeň sledovat. Komunita kolem projektu taky hraje roli, pokud mají aktivní fanoušky, je to většinou dobrý znamení.

Někdo říká, že technické detaily jako smart kontrakty jsou důležitý, ale pokud nejsi technik, tak si přečti alespoň základy. Unikátnost NFT by měla být jasná – pokud je to jeden z mála kusů od známého tvůrce, může to mít vysokou hodnotu.

Osobní vkus versus tržní analýza? No, musíš najít rovnováhu. Můžeš mít rád něco, co nakonec moc neporoste, takže zapoj nějakou tu analýzu. A jo, riziko tady je velký – trh s NFT je dost volatilní a ceny můžou skákat nahoru a dolu jak na horský dráze.

Když se koukáš na konkrétní projekty, sleduj trendy a co frčí mezi lidma. Ale hlavně si dej pozor na podvody – různých scamů je tu plno. Takže buď obezřetný a radši investuj do něčeho, co znáš a čemu věříš.

193 slov
1.9 minut čtení
22. 10. 2024
Aleš Krejčík
Aleš Krejčík