Charts.cz/Fórum/Co všechno zahrnuje nákladovost ETF fondů?

Co všechno zahrnuje nákladovost ETF fondů?

Zajímalo by mě, co všechno vlastně zahrnuje nákladovost ETF fondů. Když se podívám na různé fondy, vidím, že mají různé poplatky a já jsem trochu zmatený, co to všechno znamená. Vím, že tam jsou třeba správní poplatky, ale jaké další náklady bych měl mít na paměti, když investuju do ETF? A jak moc tyto náklady ovlivňují celkovou návratnost investice? Taky jsem slyšel o něčem jako je spread a transakční náklady – to je taky část nákladovosti nebo něco jiného? Mám obavy, že bych mohl přehlédnout nějaké skryté poplatky, které by mohly snížit zisk z mé investice. Jaký je vůbec rozdíl mezi jednotlivými typy poplatků u ETF a klasických podílových fondů? Jak se třeba liší nákladovost aktivně řízených a pasivních ETF? Je lepší se podívat na celkové náklady nebo se soustředit na samotný poměr nákladovosti? Zkrátka mě zajímá, jak se v tom všem vyznat a co všechno musím zvážit při výběru ETF, abych neudělal chybu a nezaplatil víc, než je potřeba. Děkuju za každou radu a zkušenost!

166 slov
1.7 minut čtení
5. 8. 2024
Pavla Hrdá
Pavla Hrdá

Když se díváš na nákladovost ETF, měl bys mít na paměti víc než jen správní poplatky. Ty jsou jasný a většinou se uvádějí jako poměr nákladovosti (TER). Další věc, co tě může zajímat, je spread, což je rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou ETF. To vlastně znamená, že když koupíš ETF, tak zaplatíš víc, než za kolik ho můžeš ihned prodat. Tenhle spread ti taky může ukousnout část zisků.

Pak jsou tu ještě transakční náklady, což jsou poplatky, co platíš brokerovi za to, že ti zrealizuje obchod. Někdy mají brokři akce s nulovými poplatky za obchodování s ETF, ale to se vyplatí sledovat.

Můžeš taky narazit na skryté poplatky, jako jsou náklady na správu podkladových aktiv nebo třeba poplatky za likviditu. Zkus se dívat na celkové náklady investice včetně těchto faktorů, ne jenom na poměr nákladovosti.

Rozdíl mezi aktivními a pasivními ETF je v tom, že aktivně řízené fondy mají obvykle vyšší poplatky kvůli správě portfolia, zatímco pasivní ETF sledují indexy a mají nižší náklady. Všechny tyhle poplatky pak můžou dost ovlivnit návratnost investice v dlouhém období.

Nejlepší je prostě všechno porovnat a zjistit si o fondech co nejvíc informací před investováním. Tak si vybereš to nejlepší pro sebe.

198 slov
2 minut čtení
5. 11. 2024
Barbora Vorlová
Barbora Vorlová

Takže k nákladovosti ETF fondů. Kromě těch správních poplatků, což je ten poměr nákladovosti (TER), bys měl mít na paměti i další věci. Například transakční náklady, což jsou poplatky, které platíš brokerovi, když kupuješ nebo prodáváš ETF. To se může lišit v závislosti na tom, jakého makléře používáš. Pak je tu spread, což je rozdíl mezi cenou, za kterou můžeš ETF koupit a prodat. Čím větší je spread, tím víc tě to bude stát, takže to taky zohledni.

Dále může být u některých ETF i dodatečné náklady jako daně z dividend nebo měnové riziko, pokud investuješ do fondů v jiné měně než je ta tvoje.

Co se týče aktivně řízených a pasivních ETF – aktivní mají obvykle vyšší poplatky než pasivní, protože tam jsou manažeři, kteří se snaží překonat trh. Ale pasivní ETF může mít nižší náklady a lepší dlouhodobou výkonnost.

Na celkové náklady se určitě dívej, ale ten poměr nákladovosti je dobrý startovní bod. Když všechno sečteš a porovnáš, můžeš najít nejlepší možnosti pro sebe. Hlavně si dej pozor na ty skryté poplatky, co jsi zmiňoval – ty umí potrápit. Tak hodně štěstí s investicema!

185 slov
1.9 minut čtení
25. 10. 2024
Bohuslav Rada
Bohuslav Rada