Charts.cz/Fórum/Co dělat, když se bojím investovat během volatility?

Co dělat, když se bojím investovat během volatility?

Mám takový problém. V poslední době sleduji, jak se trhy neustále mění a je to šílené. Akcie skáčou nahoru a dolů a já se cítím jako na houpačce. Když jsem přemýšlel o investování, tak jsem měl pocit, že bych měl využít příležitosti a zainvestovat do pár akcií nebo dokonce do kryptoměn. Ale pak jsem si uvědomil, že s tou volatilitou je to dost riskantní, a začal jsem mít strach. Co když teď investuji a za týden přijde nějaké velké propadnutí? Měl jsem načteno, že investice by měly být dlouhodobé, ale jak mám dlouhodobě uvažovat, když se všechno kolem mě mění jako na horské dráze? Mám zkusit čekat na stabilnější období nebo prostě risknout menší částku? Jak se mám vlastně rozhodnout, když mám takový strach z volatility? A co třeba další možnosti jako ETF nebo fondy? Myslíte, že by to mohlo být lepší řešení v těchto časech? Děkuju za názory.

149 slov
1.5 minut čtení
16. 1. 2025
Oldřich Hradil
Oldřich Hradil

To, co popisuješ, zažívá spousta lidí, zvlášť teď, když je trh tak nevyzpytatelný. Místo toho, abys čekal na stabilitu, zkus přemýšlet o diverzifikaci. Investování do ETF nebo fondů může být méně riskantní než jednotlivé akcie, protože rozložíš riziko mezi víc aktiv. Takže místo jedné akcie, můžeš investovat do celého sektoru nebo trhu. Další věc je investovat postupně. Třeba začni s menší částkou a zvyšuj ji postupně. Tak si udržíš klidnější hlavu i v časech volatility. A hlavně pamatuj, že investice by měly být dlouhodobé, takže se nenech zviklat krátkodobými pohyby. Zní to jako dost zdravý přístup.

96 slov
1 minut čtení
25. 12. 2024
Karel Paleček
Karel Paleček

Chápu, jak se cítíš. Volatilita na trzích dokáže být fakt stresující a je naprosto normální mít obavy při investování, když vidíš ty výkyvy. Místo toho, abys čekal na stabilnější období, což může znamenat dlouhé čekání, zkus vstoupit na trh s menší částkou. Tím si ulevíš od strachu a zároveň se naučíš, jak trh funguje. Můžeš také zvážit investice do ETF nebo fondů, protože ty mají tendenci být méně riskantní než jednotlivé akcie a nabízejí diversifikaci. Dlouhodobě bys měl mít v hlavě plán – investuj do něčeho, čemu věříš a co má dobré vyhlídky na růst. A pamatuj, že krátkodobé propady jsou normální, takže pokud máš dlouhodobý horizont, tak ti to v konečném důsledku může přinést zisky. Hlavně se nenech strhnout emocemi a dělej to tak, aby ses cítil pohodlně.

129 slov
1.3 minut čtení
26. 1. 2025
Petra Janková
Petra Janková