Charts.cz/Fórum/Jak můžu zjistit, jestli je moje NFT autentické?

Jak můžu zjistit, jestli je moje NFT autentické?

Zdravím všechny, mám takový dotaz ohledně NFT, protože jsem si nedávno koupil jedno a trošku se mi to nezdá. Jak vlastně můžu zjistit, jestli je ten NFT, co mám v peněžence, autentický? Vím, že na trhu je teď spousta podvodů a falešných kousků, tak bych nerad naletěl. Hledal jsem nějaké informace na internetu, ale je toho hrozně moc a občas se v tom ztrácím. Je dobré podívat se na nějaké konkrétní platformy nebo trhy, kde se to prodává? Mám se zaměřit na detaily jako je historie prodeje nebo transakce? A co třeba smart kontrakty, má smysl to kontrolovat? Jaký je vlastně rozdíl mezi originálními NFT a těmi padělanými? Taky by mě zajímalo, jestli existují nějaké nástroje nebo weby, které mi pomohou ověřit pravost mých NFT. Jaké jsou nejčastější značky nebo umělci, u kterých bych měl být opatrný? Díky moc za jakékoli rady alebo zkušenosti!

144 slov
1.4 minut čtení
20. 3. 2022
Elena Janková
Elena Janková

Když chceš zjistit, jestli je tvoje NFT autentické, tak se podívej na pár věcí. Prvně zkontroluj, na které platformě jsi ho koupil. Většina důvěryhodných NFT trhů jako OpenSea nebo Rarible ti ukáže historii prodeje a transakce. Pokud je tam jasná historie a je to od známého tvůrce, tak je to dobré znamení.

Další věc, co můžeš udělat, je zkontrolovat smart kontrakt. Každý NFT má svůj unikátní smart kontrakt a pokud víš, jak to udělat, můžeš ověřit, jestli ten tvůj je správný a jestli odpovídá originálu.

Taky si dej pozor na známé značky a umělce. Někteří z nich bývají často falšováni, takže když kupuješ od neznámého umělce, raději si ověř jejich portfolio.

Existují i nástroje jako Rarity.tools nebo Etherscan, kde můžeš zjistit podrobnosti o NFT a jeho transakcích. Pokud se ti něco nezdá, radši se ptej v komunitě nebo na fórech, protože tam můžeš najít lidi s podobnými zkušenostmi.

148 slov
1.5 minut čtení
26. 11. 2024
Tomáš Košťál
Tomáš Košťál

Zkontroluj, na jaký platformě jsi NFT koupil. Měj na paměti, že některé trhy jako OpenSea nebo Rarible mají lepší reputaci. Podívej se na historii transakcí – jestli se předtím prodával a za kolik. Když klikneš na svůj NFT, mělo by ti to ukázat detaily včetně smart kontraktu a adresy umělce. Ověř, jestli je ten smart kontrakt originální a jestli je spojený s tím umělcem, kterého znáš. Dobré je taky kouknout na weby jako Etherscan, kde můžeš vidět všechny transakce a vlastnictví. Co se týče padělků, tak většinou jde o levné kopie bez historie nebo od neznámých umělců, takže buď opatrný. Pokud jsi koupil něco od známějších značek nebo umělců, měl bys být v pohodě, ale i tak – radši si to ověř. A jo, prostě si dej pozor na detaily a nenech se nachytat.

134 slov
1.3 minut čtení
13. 1. 2025
Karel Matějka
Karel Matějka