Charts.cz/Fórum/Jak se chránit před podvodem při nákupu NFT?

Jak se chránit před podvodem při nákupu NFT?

V poslední době se hodně mluví o NFT, ale já mám obavy, že se snadno můžu stát obětí podvodu. Mám pár dotazů ohledně toho, jak se nejlépe chránit při nákupu těchto digitálních aktiv. Jak poznám, že je nějaké NFT skutečně originální a nejedná se o nějakou kopii nebo dokonce podvod? Existují nějaké tipy, jak ověřit, že je prodejce důvěryhodný? Zajímalo by mě, jestli bych měl používat nějaké speciální platformy pro nákup, nebo jestli to je jedno. Poslouchal jsem o různých hackerských útocích a podvodech, ale nevím, jak tomu předejít. Měli byste doporučit nějaké konkrétní triky nebo nástroje, které by mi mohly pomoci zjistit pravost NFT? Jaké jsou nejčastější varovné signály, na které bych měl dávat pozor při nákupu? A co když si koupím NFT a pak zjistím, že je to podvod – jak se mohu bránit nebo co s tím dělat? Mám pocit, že tohle téma je hodně složité a bylo by super mít nějaký jasný přehled o tom, jak se vyhnout problémům. Takže co myslíte? Jak mohu bezpečně investovat do NFT bez toho, abych narazil na nějaký podvod?

179 slov
1.8 minut čtení
2. 12. 2024
Lenka Brychtová
Lenka Brychtová

Při nákupu NFT je fakt důležitý mít na paměti pár věcí, abys se vyhnul podvodům. Za prvé, vždycky se dívej na platformu, kde kupuješ. Známejší trhy jako OpenSea nebo Rarible mají nějakou úroveň zabezpečení a ověřování. Zkontroluj, jestli má prodejce pozitivní hodnocení a historii prodeje. Pokud nemá žádné předchozí prodeje nebo recenze, raději se mu vyhni.

Když už najdeš NFT, co se ti líbí, ověř si jeho původ. Měl bys mít možnost vidět historii transakcí na blockchainu. Pokud je to kopie nebo fake, tak bys to měl poznat podle toho, že neexistuje žádná předešlá transakce od originálního umělce.

Důležité je i dávat pozor na příliš nízké ceny – pokud je cena podezřele nízká, může to být jasný signál podvodu. A taky si dej pozor na phishingové odkazy! Vždycky přistupuj na oficiální stránky a neklikej na něco podezřelýho.

Pokud už koupíš NFT a zjistíš, že je to podvod, zkus kontaktovat platformu, kde jsi kupoval. Někdy mají možnost vrátit peníze nebo aspoň ty NFT zablokovat. Ale většinou je to těžký, takže opravdu platí radši dvakrát měř a jednou řež.

174 slov
1.7 minut čtení
3. 9. 2024
Patrik Dunka
Patrik Dunka

Když nakupuješ NFT, je fakt důležitý být opatrnej, protože podvody jsou bohužel běžný. První věc, na kterou se zaměř, je ověření původu. Zkontroluj, na jaký platformě to prodávají – známý a důvěryhodný tržiště jako OpenSea nebo Rarible mají lepší ochranu. Podívej se na profil prodejce, jestli má pozitivní hodnocení a hodně transakcí. To ti napoví, jestli mu můžeš věřit.

Další tip je zkoumat samotný NFT. Mělo by mít jasnou historii a mohl bys najít původní umělecké dílo na nějaké oficiální stránce. Když ti někdo nabízí „exkluzivní“ NFT za super levno, buď obezřetnej, to většinou smrdí podvodem.

A co se týče bezpečnosti, používej peněženku s dobrýma recenzema a nastav si všechna možná zabezpečení, jako dvoufaktorovou autentizaci. Vždycky dávej pozor na phishingové útoky – neklikej na podezřelý odkazy nebo e-maily.

Pokud se ti stane, že koupíš podvodné NFT, možnosti jsou špatný. Pokud jsi použil důvěryhodnou platformu, můžeš zkusit kontaktovat jejich podporu, ale většinou ti nevrátí peníze. Lepší je prostě investovat čas do vzdělávání se o tom a nekupovat impulzivně. Drž se zpátky a radši si udělej domácí úkol před jakýmkoliv nákupem.

178 slov
1.8 minut čtení
7. 11. 2024
Veronika Štěpánová
Veronika Štěpánová