Charts.cz/Fórum/Jak si ověřit, jestli je NFT projekt skutečně legit?

Jak si ověřit, jestli je NFT projekt skutečně legit?

V poslední době se svět NFT projektů rozrostl do obrovských rozměrů a já mám pocit, že každý den se objevují nové a nové projekty, které slibují zázračné výnosy. Mám tedy pár otázek ohledně toho, jak vlastně zjistit, jestli je konkrétní NFT projekt důvěryhodný nebo jestli se jedná o další podvod. Jaké jsou ty hlavní signály, na které bych měl dávat pozor? Měli bychom se dívat na tým za projektem? Jak zjistit, zda mají nějakou historii nebo zkušenosti v oblasti kryptoměn? Je důležité sledovat jejich sociální média a zapojení komunity? Co když je projekt úplně nový a nemá zatím žádné recenze nebo reference, je to automaticky varovný signál? A co whitepaper? Jak moc podrobný by měl být? Dále by mě zajímalo, jak ověřit samotnou technologii – je třeba mít nějaké technické znalosti, abych mohl posoudit kvalitu smart kontraktů? Jak se vyhnout klamavým marketingovým praktikám, které často používají podvodníci ke svému prospěchu? Je dobré porovnávat ceny NFT na různých tržištích a hledat rozdíly, nebo to může být klamné? Co třeba analytické nástroje nebo watchdog služby – jsou nějaké doporučené platformy, které by mi mohly pomoci udělat si lepší obrázek o legitimitě projektu a jeho výhledech do budoucnosti? Nerad bych vyhodil peníze na něco, co se brzy ukáže jako podvod. Máte někdo zkušenosti, jak si ověřujete legitimizaci NFT projektů? Každý tip by mi určitě moc pomohl!

223 slov
2.2 minut čtení
28. 3. 2023
Blanka Kříčková
Blanka Kříčková

Tak jo, tady je pár tipů, jak zjistit, jestli je NFT projekt legit:

1. Tým - Zjisti, kdo za projektem stojí. Měli by mít nějakou historii v kryptu nebo umění. Když nemáš info o jejich minulosti, může to být červená vlajka.
  2. Komunita - Sleduj jejich sociální média a zapojení komunity. Aktivní a zapojená komunita je dobrý signál, naopak nedostatek interakce může znamenat problém.
  3. Whitepaper - Ten by měl být jasný a podrobný. Pokud je tam jen pár vět a žádné detaily o projektu nebo plánech, tak to neber vážně.
  4. Technologie - I když nemusíš být expert, zkus se podívat na audit smart kontraktů. Pokud mají audit od známé firmy, to je plus.
  5. Marketing - Měj se na pozoru před příliš agresivním marketingem a sliby, které zní moc dobře na to, aby to byla pravda.
  6. Porovnávej ceny - Je dobrý porovnat ceny NFT na různých tržištích, ale pozor na umělý hype a pumpy.
  7. Nástroje - Jsou různý analytické platformy jako Dune Analytics nebo Rarity.tools, které ti můžou pomoct udělat si obrázek o tom, co se děje s projektem a jeho trhem.
    Pokud je projekt úplně nový bez referencí, tak buď opatrnej a investuj jen tolik, kolik si můžeš dovolit ztratit.
213 slov
2.1 minut čtení
1. 1. 2023
Pavla Švábová
Pavla Švábová

Jo, to je fakt dobrá otázka. Abych byl upřímný, většina projektů je teď tak nějak na hraně mezi legit a podvodem. Tady je pár tipů, jak to ohlídat. Za prvé, podívej se na tým. Kdo za tím stojí? Mají nějakou historii v kryptu nebo umění? Jestli ne, může to být varování. Sociální sítě jsou důležitý – sleduj, jak aktivní jsou a jak reagují na komunitu. Pokud je projekt nový bez recenzí, tak si dej pozor, ale ne vždy to znamená, že je to špatné. Whitepaper by měl být jasně napsaný a detailní; pokud ne, asi něco není v pořádku. Co se týká technologie, nemusíš být expert, ale aspoň zkontroluj smart kontrakty na Etherscanu a jestli nejsou nějaké známé problémy. Marketingové triky jsou jasný signál – pokud něco vypadá až moc dobře, aby to byla pravda, tak to často bývá. A jo, ceny NFT porovnávat je rozumný, ale nespoléhej se jen na to. Zkus nějaké analytické platformy jako Dune Analytics nebo Rarity.tools pro víc informací o projektech. Celkově buď opatrnej a udělej si vlastní průzkum.

174 slov
1.7 minut čtení
8. 11. 2023
Radek Jílek
Radek Jílek