Charts.cz/Fórum/ETF zaměřené na umělou inteligenci a robotiku?

ETF zaměřené na umělou inteligenci a robotiku?

Zajímalo by mě, jestli existují nějaká ETF (burzovně obchodované fondy), které se specializují na umělou inteligenci a robotiku. V poslední době se hodně mluví o tom, jak technologie umělé inteligence a automatizace mění průmysl a trhy, a já bych rád věděl, zda existují investiční příležitosti, které by mi mohly pomoci profitovat z tohoto trendu. Slyšel jsem o různých fondech, ale nejsem si jistý, které jsou skutečně zaměřené na AI a robotiku. Může mi někdo doporučit konkrétní ETF nebo nějaké zdroje informací, kde bych se mohl dozvědět více? Také by mě zajímalo, jak se tyto fondy liší od klasických akcií nebo jiných investičních nástrojů. Jaké jsou rizika a potenciální výnosy spojené s investováním do těchto ETF? Vím, že investování do technologií může být riskantní, ale pokud bych mohl najít nějaká kvalitní ETF, které opravdu sledují tento rychle rostoucí sektor, bylo by to skvělé. Díky za všechny tipy!

146 slov
1.5 minut čtení
8. 2. 2025
Jarmila Jandová
Jarmila Jandová

Jo, existují ETF zaměřené na umělou inteligenci a robotiku. Například ARK Autonomous Technology & Robotics ETF (ARKQ) nebo Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF (BOTZ) jsou dost populární. Tyhle fondy investují do firem, co dělají pokroky v AI, automatizaci a robotice. Je to fajn způsob, jak diversifikovat a nezapojit se do jednotlivých akcií, což může být dost riskantní.

Rizika s těmito ETF jsou samozřejmě pořád přítomná, protože technologie se rychle mění a co je dnes hit, může být zítra out. Výnosy můžou být pěkné, protože sektor AI roste, ale musíte být připravení na volatilitu. U klasických akcií máte víc jistoty s dividendami atd., tady můžete mít větší výkyvy.

Kdyby tě zajímaly další informace, doporučuji kouknout na weby jako Morningstar nebo Yahoo Finance, tam najdeš víc detailů o různých fondech a jejich výkonnosti.

131 slov
1.3 minut čtení
4. 2. 2025
Robert Sládek
Robert Sládek

Existuje několik ETF, co se zaměřují na umělou inteligenci a robotiku. Například ARK Autonomous Technology & Robotics ETF (ARKQ) a Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF (BOTZ) jsou dost populární. Tyhle fondy investují do společností, co se pohybují v oblastech jako robotika, AI, automatizace a další technologie. Můžeš také kouknout na iShares Robotics and Artificial Intelligence ETF (IRBO).

Jak se tyto fondy liší od klasických akcií? No, ETF ti umožní diversifikaci, což snižuje riziko oproti investování do jednotlivých akcií. Když koupíš ETF, vlastně máš podíl v několika různých firmách najednou. Ale jo, je to riskantní jako každé investování do technologií – trhy se můžou hýbat dost rychle a nečekaně. Potenciální výnosy můžou být vysoké, ale taky můžeš přijít o peníze. Dobře si to prozkoumej a uvidíš, co ti sedne. Hodně štěstí!

132 slov
1.3 minut čtení
6. 2. 2025
Eduard Urban
Eduard Urban