Charts.cz/Fórum/Měl bych koupit zlato, nebo spíš akcie v těžkých časech?

Měl bych koupit zlato, nebo spíš akcie v těžkých časech?

Jsem v takové situaci, kdy se snažím přijít na to, jak nejlépe investovat své peníze v těchto těžkých časech. Hlavně přemýšlím, jestli je lepší investice do zlata, které má pověst bezpečného přístavu, nebo raději do akcií, které mohou nabízet vyšší výnosy, ale zároveň i větší rizika. Zlato podle mě funguje jako pojistka proti inflaci a ekonomické nejistotě, a tak se mi zdá rozumné mít ho ve svém portfoliu. Na druhou stranu jsem slyšel, že akcie, zejména ty kvalitní, mají potenciál růst i v krizových obdobích, pokud se ovšem vybere ta správná firma. Mám obavy z volatility akciového trhu a do jaké míry by mě mohly ovlivnit špatná ekonomická rozhodnutí. Co si o tom myslíte? Jaký názor máte na diverzifikaci mezi těmito dvěma aktivy? Myslíte si, že je momentálně vhodnější soustředit se na zlato, nebo se nebát investice do akcií? A co třeba zlaté ETF versus tradiční akcie? Bude to pro mě lepší ochrana mého majetku v těchto nejistých časech? Jaké máte zkušenosti s těmito investicemi a co byste doporučili někomu, kdo se snaží najít ideální strategii pro uložení svých úspor?

180 slov
1.8 minut čtení
28. 11. 2022
Dana Pernicová
Dana Pernicová

Zlato má určitě svou hodnotu, když jde o ochranu proti inflaci a ekonomickým krizím. V těžkých časech se často drží lépe než akcie, takže by to mohlo být rozumné mít ho v portfoliu. Ale akcie, zvlášť kvalitní firmy, mohou taky dobře fungovat. Můžeš mít k tomu vyšší výnosy, pokud se ti podaří najít ty správné společnosti. Volatilita na akciovém trhu je fakt věc, co může být stresující.

Myslím, že diverzifikace mezi zlatem a akciemi je fajn nápad. Například zlaté ETF můžou být bezva způsob, jak investovat do zlata bez nutnosti fyzicky ho mít. Udržuješ tím likviditu a možná i nižší náklady na úschovu.

Ve finále záleží na tvých preferencích a toleranci k riziku. Rozložení investic ti může pomoct cítit se jistější a chránit tvůj majetek v těchto nejistých dobách.

128 slov
1.3 minut čtení
21. 5. 2023
Ludmila Vojtěchová
Ludmila Vojtěchová

V těžkých časech to fakt není jednoduchý. Zlato je určitě dobrá volba na ochranu proti inflaci a ekonomickým otřesům, má dlouhodobě stabilní hodnotu. Ale na druhou stranu, akcie můžou vynášet víc, zvlášť pokud se trefíš do dobrých firem. Když se podíváš na historické výnosy, tak akcie většinou poráží zlato, i když je tam víc rizika. Co se týče diverzifikace, myslím, že je rozumný mít obojí. Třeba 50/50 nebo něco takového, aby ses ochránil před velkejma ztrátama v jednom odvětví. Zlaté ETF jsou taky fajn, dává to flexibilitu a nemusíš se starat o fyzický zlato. Ale pozor na poplatky. Celkově bych říkal, že pokud si věříš na akcie a máš nervy, jdi do toho, ale zlato jako zajištění je určitě dobrý mít. Hlavně se nenech příliš vystresovat trhem.

127 slov
1.3 minut čtení
31. 8. 2024
Adam Kučera
Adam Kučera