Charts.cz/Fórum/Co jsou to NFT a jak na nich můžu vydělat?

Co jsou to NFT a jak na nich můžu vydělat?

Zajímalo by mě, co přesně jsou to NFT. Mám pocit, že jsem na internetu slyšel o nějakých digitálních uměleckých dílech a sběratelských předmětech, které se prodávají jako NFT, ale moc tomu nerozumím. Jak to vlastně funguje? Je to něco jako kryptoměna, nebo je to úplně něco jiného? A jak na tom můžu vydělat? Je možné koupit nějaké NFT za nízkou cenu a pak je prodat dráž? Slyšel jsem, že někteří lidé na tom udělali obrovské peníze, ale zajímalo by mě, jestli je to pro každého, nebo jen pro ty, co rozumí technologiím a digitálním umění. Můžete mi někdo vysvětlit, jaký je proces nákupu NFT a na co si mám dát pozor? Jaké platformy jsou nejlepší pro nákup a prodej NFT? Mám se bát podvodů nebo ztráty peněz? A co s těmi NFT můžu dělat potom? Lze je nějak využít, nebo jen skladovat jako investici? Rád bych věděl víc o tom, jak začít, jak vybrat správná NFT a jestli existují nějaké tipy pro úspěšné investice do této oblasti. Opravdu bych ocenil všechny rady a zkušenosti, které byste mohli sdílet.

178 slov
1.8 minut čtení
23. 1. 2025
Richard Hrdlička
Richard Hrdlička

NFT, což je zkratka pro non-fungible tokeny, jsou digitální certifikáty vlastnictví, které se ukládají na blockchainu. Oproti kryptoměnám jako Bitcoin, které jsou zaměnitelné, NFT jsou jedinečné a každé má svou vlastní hodnotu. Hlavně se používají pro digitální umění, sběratelské předměty, videa a další unikátní digitální obsah.

Můžeš na tom vydělat, pokud koupíš NFT za nízkou cenu a prodáš ho dráž. Ale je to dost riskantní, protože hodnota NFT může kolísat. Někteří lidé vydělali balík peněz, ale většina z nich má dobrý cit pro trh nebo znají nějaké umělce. Takže jo, není to jen pro technické guru, ale někde se začít musíš.

Pokud chceš koupit NFT, potřebuješ kryptoměnu (většinou Ethereum) a účet na platformách jako OpenSea nebo Rarible. Při nákupu si dej pozor na podvody a falešné projekty. Zkontroluj autentičnost tvůrce a jeho reputaci. Po koupi můžeš NFT buď držet jako investici, nebo ho prodat. Některé NFT nabízejí i speciální výhody – třeba přístup k exkluzivním akcím nebo komunitám.

Hlavně buď opatrný a investuj jen tolik, kolik si můžeš dovolit ztratit. Je dobrý mít nějaký plán a nejednat impulzivně. Když se ti něco líbí a myslíš, že to má potenciál růst, tak do toho jdi! Ale vždycky měj na paměti rizika.

197 slov
2 minut čtení
7. 2. 2025
Markéta Vašková
Markéta Vašková

NFT, což je zkratka pro Non-Fungible Token, jsou vlastně digitální certifikáty, které se používají k prokazování vlastnictví unikátních digitálních položek. Ty můžou být cokoliv od umění, hudby, videí až po herní předměty. Na rozdíl od kryptoměn jako Bitcoin, který je zaměnitelný, každý NFT je jedinečný a má svou vlastní hodnotu.

Pokud chceš na NFT vydělat, většinou to funguje tak, že koupíš nějaký token za nízkou cenu a pak ho prodáš dráž, když jeho hodnota vzroste. Samozřejmě to není jen tak – musíš mít trochu přehled o trhu a co je právě v trendu. Některé platformy jako OpenSea nebo Rarible ti umožňují nakupovat a prodávat NFT. Je dobré sledovat novinky v digitálním umění a co lidé kupují.

S investicemi ale opatrně. Velmi snadno můžeš narazit na podvody nebo koupit něco, co pak nebude mít žádnou hodnotu. Takže si radši udělej nějaký průzkum a snaž se porozumět tomu, co kupuješ. Můžeš také narazit na projekty s vysokým potenciálem, ale to chce čas a úsilí.

Co se týče využití NFT, většina lidí je prostě drží jako investici nebo je ukazuje na sociálních sítích. Některé NFT mohou mít i další funkce, jako třeba přístup k exkluzivnímu obsahu nebo událostem. Ale celkově jde hlavně o to, jestli se ti podaří najít něco s růstovým potenciálem. Začni malými částkami a uvidíš, jak to půjde.

215 slov
2.2 minut čtení
24. 1. 2025
Kristýna Vyskočilová
Kristýna Vyskočilová