Jaké alternativní investice jsou nejlepší pro snížení rizika v portfoliu?
Zajímalo by mě, jaké alternativní investice byste doporučili pro snížení rizika v mém portfoliu. V poslední době se hodně mluví o tom, jak je důležité diversifikovat a mít v portfoliu různé typy aktiv, ale já jsem trochu ztracený v tom, co všechno může být považováno za alternativní investice. Myslím tím třeba komodity, umění nebo dokonce kryptoměny. Jaké z těchto možností jsou opravdu efektivní pro ochranu před volatilním trhem? A co třeba investice do nemovitostí nebo půjčky mezi jednotlivci? Je dobré mít v portfoliu i něco takového, když chci snížit celkové riziko? Zajímalo by mě také, jak se liší výnosy a rizika jednotlivých alternativních investic. Můžete mi prosím přiblížit, jak by mohla vypadat vyvážená strategie, která zahrnuje nejen tradiční akcie a dluhopisy, ale i tyto alternativy? Rád bych se dozvěděl, jak začít a na co si dát pozor, když uvažuju o těchto typech investic. Bude to složité, nebo se to dá zvládnout i s menšími znalostmi? Jaké konkrétní možnosti bych měl zvážit jako první krok k diversifikaci?