Charts.cz/Fórum/Jaké alternativní investice jsou nejlepší pro snížení rizika v portfoliu?

Jaké alternativní investice jsou nejlepší pro snížení rizika v portfoliu?

Zajímalo by mě, jaké alternativní investice byste doporučili pro snížení rizika v mém portfoliu. V poslední době se hodně mluví o tom, jak je důležité diversifikovat a mít v portfoliu různé typy aktiv, ale já jsem trochu ztracený v tom, co všechno může být považováno za alternativní investice. Myslím tím třeba komodity, umění nebo dokonce kryptoměny. Jaké z těchto možností jsou opravdu efektivní pro ochranu před volatilním trhem? A co třeba investice do nemovitostí nebo půjčky mezi jednotlivci? Je dobré mít v portfoliu i něco takového, když chci snížit celkové riziko? Zajímalo by mě také, jak se liší výnosy a rizika jednotlivých alternativních investic. Můžete mi prosím přiblížit, jak by mohla vypadat vyvážená strategie, která zahrnuje nejen tradiční akcie a dluhopisy, ale i tyto alternativy? Rád bych se dozvěděl, jak začít a na co si dát pozor, když uvažuju o těchto typech investic. Bude to složité, nebo se to dá zvládnout i s menšími znalostmi? Jaké konkrétní možnosti bych měl zvážit jako první krok k diversifikaci?

166 slov
1.7 minut čtení
17. 12. 2024
Ladislav Kubíček
Ladislav Kubíček

Když jde o alternativní investice, tak máš několik možností, kterýma můžeš snížit riziko. Třeba komodity jako zlato nebo stříbro jsou tradičně považovaný za bezpečný přístav v době ekonomických turbulencí. Potom jsou tu nemovitosti, buď přímo nakupováním, nebo přes REITs, což jsou fondy zaměřené na realitní trh. Ty ti můžou poskytnout stabilní příjem z nájmů a protiinflační ochranu.

Umění a sběratelské předměty taky stojí za úvahu, ale počítej s tím, že je to dost specifický trh a vyžaduje to určité znalosti. Kryptoměny by měly být spíš menší část portfolia, protože jsou extrémně volatilní, ale můžou ti přinést vysoký výnos, pokud do toho půjdeš opatrně.

Půjčky mezi jednotlivci (peer-to-peer lending) mohou nabídnout zajímavý výnos, ale zase tam hrozí riziko nesplácení. Takže je dobrý si dobře prostudovat platformy a rizika.

Celkově bych doporučil začít malými částkami a postupně se učit. Můžeš si nejdřív udělat průzkum a zjistit, co tě nejvíc zajímá. Diversifikuj podle toho, co ti dává smysl a co rozumíš. Důležitý je mít přehled o tom, co kupuješ a proč. Jinak můžeš skončit ve vodách, který vůbec neznáš.

174 slov
1.7 minut čtení
1. 2. 2025
Luboš Hrdlička
Luboš Hrdlička

Diverzifikace portfolia je fakt důležitá, takže určitě máš pravdu, že se zaměřit na alternativy může být chytrý krok. Komodity jako zlato nebo stříbro obvykle slouží jako ochrana proti inflaci a krizím. Pak je tu umění, což může být dost zajímavé, ale počítej s tím, že to chce nějaké znalosti a trpělivost, než se ti to vrátí. Kryptoměny jsou dost volatilní, takže buď opatrný, ale někteří investoři v tom vidí velký potenciál.

Nemovitosti jsou super stabilní investice, ať už kupuješ fyzické nemovitosti nebo investuješ do REITs (real estate investment trusts). Půjčky mezi jednotlivci (peer-to-peer lending) mohou být rizikové, ale nabízí vyšší výnosy.

Pokud chceš začít, možná zkus investice do fondů zaměřených na alternativy, což je jednodušší způsob, jak to rozložit bez toho, abys musel mít důkladné znalosti o každém aktivu. Rizika se liší podle typu investic a taky podle tvého přístupu. Pro začátek bys mohl zkusit udělat mix mezi těmito alternativami a tradičními akciemi a dluhopisy, třeba 60/40 nebo něco podobného. Hlavně si dej pozor na likviditu - některé alternativy může být těžké prodat rychle. S trochou výzkumu a rozumným plánováním to zvládneš i bez velkých zkušeností.

188 slov
1.9 minut čtení
17. 1. 2025
Blanka Bláhová
Blanka Bláhová