Jaký je rozdíl mezi diversifikací a koncentrací v investování?
Zajímalo by mě, jaký je vlastně rozdíl mezi těmi dvěma přístupy k investování, které se často zmiňují – diversifikace a koncentrace. Mám pocit, že jsou to dva různé způsoby, jak nakládat s penězi, ale nejsem si úplně jistý, v čem přesně se liší a jaké mají výhody nebo nevýhody. Když se mluví o diversifikaci, chápu to tak, že investoři rozkládají svá aktiva do více různých oblastí, jako jsou akcie různých společností, nemovitosti nebo třeba kryptoměny. To má asi pomoci snížit riziko, protože když jedna investice klesne, jiné mohou vydělat. Na druhou stranu, koncentrace v investování podle mě znamená soustředit se na menší počet aktiv nebo dokonce jen na jedno konkrétní aktivum. Říká se, že tímto způsobem může investor maximalizovat výnosy, pokud se mu podaří vybrat správnou investici. Zní to jako zajímavá strategie, ale zároveň asi nese větší riziko. Jak tedy vlastně funguje jeden přístup ve srovnání s druhým? Kdy byste se rozhodli pro diversifikaci a kdy pro koncentraci? A co třeba historické příklady úspěšných investorů – jaké strategie používali? Jaké faktory byste měli zvážit předtím, než se rozhodnete pro jednu nebo druhou cestu? Díky za jakékoliv názory a zkušenosti!