Charts.cz/Fórum/Jak často bych měl rebalancovat své investiční portfolio?

Jak často bych měl rebalancovat své investiční portfolio?

Zajímá mě, jak často bych měl rebalancovat své investiční portfolio. Slyšel jsem, že to je důležité pro udržení správného rozložení aktiv a minimalizaci rizika, ale nejsem si jistý, jak často to dělat. Mám na mysli situace jako změny na trhu, různé ekonomické události a tak podobně. Co je vlastně ideální frekvence? Měl bych to dělat každý měsíc, čtvrtletně nebo spíše ročně? A co když se trhy hodně hýbou? Je lepší rebalancovat častěji v dobách volatility? Jak to ovlivňuje moje celkové výnosy? Hledám nějaké doporučení nebo rady od zkušenějších investorů. Taktéž by mě zajímalo, jestli existují nějaké konkrétní strategie nebo pravidla, podle kterých se dá řídit při rozhodování o rebalancování. Děkuji za jakékoli tipy a zkušenosti s touto tématikou.

118 slov
1.2 minut čtení
15. 8. 2023
Miroslav Říha
Miroslav Říha

Rebalancování portfolia je fakt důležitý, aby ses držel svých investičních cílů. Někteří lidi doporučujou rebalancovat jednou za rok, jiní raději čtvrtletně nebo i měsíčně, když viděj velký pohyby na trzích. Záleží to dost na tvém stylu investování a jak moc jsi ochotný riskovat. Když trhy hodně skáčou, tak můžeš rebalancovat častěji, aby ses vyhnul nadměrnému riziku v nějaký konkrétní oblasti. Snaž se dodržovat nějaká pravidla, třeba pokud se rozložení aktiv odchýlí o víc než 5-10%, tak to přehodnotit. V podstatě chceš udržet správnou rovnováhu mezi akciema, dluhem a jinýma aktivama. Takže buď aktivní, ale nestresuj se tím moc. Hlavně nepanikař, jestli se trhy hýbou. Důležitý je mít jasný plán a ten dodržovat.

112 slov
1.1 minut čtení
31. 8. 2024
Aleš Vyskočil
Aleš Vyskočil

Rebalancování portfolia je fakt důležitý, ale jak často? No, většina lidí se shodne, že čtvrtletně nebo ročně je takový zlatý střed. Když se trhy dost hýbou, třeba v krizi, můžeš to udělat častěji, třeba i měsíčně. Ideálně si nastav nějaké procento – třeba když ti akcie vyrostou o víc než 5 % nad plán, tak zasáhni. To ti pomůže udržet riziko na uzdě a v dlouhodobém horizontu bys mohl mít lepší výnosy. Ale nezapomeň na poplatky – častým rebalancováním můžeš víc platit na transakčních nákladech. Takže sleduj trhy, ale hlídej si i náklady a nebuď v tom úplně hysterickej. Hlavně měj klidnou hlavu a drž se své strategie.

108 slov
1.1 minut čtení
13. 8. 2024
Dominik Vítek
Dominik Vítek