Charts.cz/Fórum/Co všechno by mělo být v mém investičním portfoliu?

Co všechno by mělo být v mém investičním portfoliu?

Zajímalo by mě, co všechno bych měl zahrnout do svého investičního portfolia, abych měl vyvážený mix a maximalizoval své šance na úspěch. Mám už nějaké akcie, ale nevím, jestli je to dost. Je dobré mít také nějaké kryptoměny? Jak se vlastně rozdělují investice mezi různé sektory? Přemýšlím o nemovitostech, ale nevím, jestli je teď ten správný čas na investici do realit. Jakou váhu by měly mít dluhopisy ve srovnání s akciemi a dalšími alternativními investicemi? Zajímalo by mě také, jaké procento portfolia bych měl mít v rizikovějších aktivech a kolik naopak v bezpečnějších. A co NFT? Je to jen trend nebo má to skutečnou hodnotu pro dlouhodobé investory? Jak často bych měl přehodnocovat a rebalancovat své portfolio? Ať už mluvíme o pasivním příjmu nebo o aktivním obchodování, prostě chci mít jasněji v tom, jak by mělo moje portfolio vypadat. Co všechno se vyplatí sledovat a jak se orientovat v těchto různých možnostech? Díky za všechny rady!

156 slov
1.6 minut čtení
26. 3. 2024
Patrik Bezděk
Patrik Bezděk

Takže, investiční portfolio by mělo být vyvážené, takže určitě nezapomínej na různé třídy aktiv. Pokud už máš akcie, tak super, ale zkus přidat i dluhopisy pro stabilitu. Mnozí doporučují mít třeba 60% v akciích a 40% v dluhopisech, ale záleží na tom, jak moc si ochotný riskovat. Kryptoměny? Ty jsou hodně volatilní, klidně si dej 5-10% portfolia, pokud tě to baví. Nemovitosti jsou taky dobré, ale teď je trh dost vyšroubovanej, tak se na to koukni opatrně. Co se týče alternativních investic jako NFT, spíš bych byl skeptický - zatím to vypadá spíš jako bublina. Rebalancování doporučuju jednou za rok nebo když nějaká část portfolia výrazně změní hodnotu. Sledovat bys měl nejen trhy, ale i ekonomické ukazatele a trendy v různých sektorech. Tak hodně štěstí!

125 slov
1.3 minut čtení
7. 4. 2024
Bohumil Černý
Bohumil Černý

Investiční portfolio by mělo být dobře diverzifikované, což znamená mít různé typy aktiv. Akcie jsou skvělé pro růst, ale nezapomeň na dluhopisy, které můžou stabilizovat tvé portfolio a poskytnout pravidelný příjem. Co se týče rozdělení mezi rizikovější a bezpečnější aktiva, většinou se doporučuje mít třeba 60-70% v akciích a zbytek v dluhopisech a alternativních investicích. Kryptoměny můžou být zajímavé, ale ber je spíš jako spekulaci a ne základní část portfolia. Nemovitosti taky zvažuj - to chce víc času a peněz, ale může to být dobrý pasivní příjem. NFT? No, to je dost spekulativní… záleží na tom, jestli věříš v jejich budoucnost. Rebalancování portfolia bys měl dělat tak jednou za půl roku nebo když se ti poměr aktiv hodně změní. Sledovat bys měl trh, ekonomické ukazatele a vlastní cíle. Drž se toho, co rozumíš, a neboj se experimentovat, ale všechno s mírou.

141 slov
1.4 minut čtení
7. 10. 2024
Miroslava Klímová
Miroslava Klímová