Charts.cz/Fórum/Který DeFi protokol je nejlepší pro začátečníka?

Který DeFi protokol je nejlepší pro začátečníka?

Chtěl bych se zeptat na názor všech, kdo už mají nějaké zkušenosti s decentralizovanými financemi, známými jako DeFi. Jsem nováček v tomto oboru a opravdu mě zajímá, který protokol byste doporučili někomu, kdo právě začíná. Vím, že je jich spousta, jako třeba Uniswap, Aave nebo Compound, ale jak se vlastně v tom všem vyznat? Mám obavy z toho, že při neznalosti může být snadné udělat chybu a přijít o peníze. Zajímalo by mě, zda existují nějaké protokoly, které jsou pro začátečníky uživatelsky přívětivé a snadno pochopitelné. Co třeba poplatky za transakce a bezpečnost? Na co si dát pozor? Mám také na mysli otázku likvidity – je důležité mít přístup k dostatečné likviditě, když chci začít s DeFi? A co si vlastně představit pod pojmem yield farming nebo staking v tomto kontextu? Slyšel jsem o tom hodně, ale nevím, jestli je to to pravé pro mě, když jsem teď na začátku. Pokud máte nějaké tipy nebo osobní zkušenosti s konkrétními platformami, byl bych moc vděčný za každou radu. Jaké protokoly byste označili za nejlepší volbu pro nováčka, který se chce do DeFi ponořit a začít budovat své portfolio v kryptoměnách? Děkuji za jakékoli podněty a rady.

195 slov
2 minut čtení
3. 10. 2022
Karolína Šulcová
Karolína Šulcová

Když začínáš s DeFi, tak bych doporučil začít s něčím jednodušším, třeba s Uniswap nebo PancakeSwap. Tyhle platformy jsou uživatelsky přívětivé a hodně lidí na nich začínalo. Uniswap je na Ethereu, takže tam můžeš narazit na vyšší poplatky za transakce, ale PancakeSwap na BSC je levnější. Co se týče bezpečnosti, vždycky si dej pozor na to, kde ukládáš svoje peníze, a používej hardwarové peněženky, pokud to myslíš vážně.

Ohledně likvidity – je důležité mít dostatek likvidity, abys mohl snadno obchodovat bez velkých skluzů v ceně. Yield farming a staking jsou skvělé pro pasivní příjem, ale to si drž spíš na později, až budeš mít lepší přehled. Můžeš si tím dost zkomplikovat život hned na začátku.

Jako nováček se soustřeď hlavně na základní funkce DeFi – tedy půjčování a poskytování likvidity, než skočíš do složitějších věcí. Vždycky si udělej vlastní průzkum a nezapomeň na bezpečnost – nikdy neinvestuj víc, než si ochotný ztratit.

152 slov
1.5 minut čtení
22. 8. 2021
Žaneta Marešová
Žaneta Marešová

Když se chceš pustit do DeFi, doporučuju začít s Uniswapem. Je to hodně intuitivní a většina lidí ho zná. Můžeš si tam snadno vyměnit tokeny bez složitostí. Poplatky za transakce se liší, ale většinou je to OK. Pokud chceš zkusit yield farming, tak něco jako Aave nebo Compound by taky mohlo být fajn. U těch platforem si ale dej pozor na likviditu, protože když je nízká, můžeš mít problém s výběrem. Staking je vlastně jen držení tokenů a získávání odměn, což je pro začátečníka docela bezstarostné. Bezpečnost je důležitá, takže si vždycky zkontroluj auditované projekty. Hlavně se nevrhejte do složitých schémat a držte se základních věcí, než se do toho dostanete. Hlavně si dej pozor na podvodné projekty, to je v DeFi velký problém.

124 slov
1.2 minut čtení
12. 6. 2022
Jitka Švábová
Jitka Švábová