Charts.cz/Fórum/Jak mohou ETF pomoci v době, kdy jsou akcie na poklesu?

Jak mohou ETF pomoci v době, kdy jsou akcie na poklesu?

Zajímalo by mě, jak vlastně fungují ETF v takových obdobích, kdy akciový trh klesá. Slyšel jsem, že ETF mohou být dobrou volbou pro diversifikaci a možná i pro ochranu před ztrátami, když investice do jednotlivých akcií klesají. Jakým způsobem to ale funguje v praxi? Můžou třeba přispět k stabilnějším výnosům nebo dokonce pomoci vyvést nás z krize? A co se týče nákladovosti a poplatků, jsou ETF v tomto ohledu výhodnější než klasické podílové fondy? Jak se vlastně liší v tom, jak reagují na pokles trhu? Dále mě zajímá, jestli existují nějaké specifické typy ETF, které by byly v takovém období obzvlášť užitečné a na co bych si měl dát pozor při jejich výběru. Máte někdo zkušenosti s tímto typem investice během tržních poklesů a jak to dopadlo? Jak se chovat, když vidíte, že akcie padají a vy máte peníze uložené v ETF? Je lepší je držet nebo prodávat? Jaký je váš názor na tohle všechno?

155 slov
1.6 minut čtení
11. 2. 2022
Barbora Daňková
Barbora Daňková

Takže, ETF jsou fakt dobrý nástroj, když trh padá. Hlavně kvůli diversifikaci – místo abys investoval do jedné akcie, koupíš si ETF a máš hned víc akcií v jednom balíku. Když některé akcie padají, ostatní mohou držet nebo se naopak zvednout, takže to trochu vyvažuje ztráty.

Mnoho lidí taky říká, že ETF mají nižší poplatky než klasické podílové fondy, což je další plus. K tomu, jak reagují na pokles trhu, no, většinou kopírují indexy, takže když jde dolů trh, tak i ETF půjdou dolů, ale to už víš.

Existují taky specifické ETF zaměřené na sektory jako zlato nebo dividendové akcie, které jsou méně volatilní a v krizi se můžou chovat lépe než technologie třeba. Když vidíš, že akcie padají a máš investice v ETF, tak je těžký říct, co dělat. Někdy je lepší je držet a počkat na oživení, jindy je dobrý se zamyslet nad tím, jestli nemáš v portfoliu příliš rizikových aktiv.

Osobně mám zkušenost s tím, že jsem párkrát prodal v panice a nakonec jsem litoval. Mnozí investoři raději drží dlouhodobě a nevěnují pozornost krátkodobým výkyvům. Takže to chce klid a rozvahu.

183 slov
1.8 minut čtení
5. 12. 2023
Petr Vondra
Petr Vondra

ETF (burzovně obchodované fondy) můžou být fajn volba, když akcie padaj. V podstatě ti umožňují diversifikovat investice, takže se ti riziko rozloží do víc akcí nebo i jiných aktiv, což může v těžkých časech pomoct snížit ztráty. Když trh klesá, některé ETF můžeš mít jako stabilizační prvek, třeba ty, co investujou do dluhopisů nebo komodit.

Co se týče nákladovosti, tak většinou jsou ETF levnější než klasické podílový fondy, což je pro investory výhodný. Můžeš se vyhnout vysokým poplatkům za správu u aktivně řízených fondů. Ale pozor na likviditu a objem obchodování – některý ETF můžou mít méně likvidity a to může ovlivnit cenu.

Během poklesu je důležitý se zamyslet, co chceš dosáhnout. Držet ETF může mít smysl, pokud věříš, že trh se jednou zvedne. Na druhou stranu, pokud máš obavy o konkrétní sektor nebo ekonomiku jako celek, možná by stálo za to přehodnotit svou strategii.

Existujou i specifický ETF zaměřený na obranu proti poklesu nebo na sektory, co v krizi fungujou líp, třeba zdraví nebo spotřební zboží. Je dobrý si projít konkrétní cíle těchto ETF a jejich výkon během minulých poklesů. Důležitý je taky sledovat náklady a celkovou expozici, aby ses nedostal do pastí s nízkou likviditou.

195 slov
2 minut čtení
15. 2. 2024
Radka Šafaříková
Radka Šafaříková