Charts.cz/Fórum/Kdy je nejlepší čas koupit akcie, aby měly co nejvyšší výnos?

Kdy je nejlepší čas koupit akcie, aby měly co nejvyšší výnos?

Chtěl bych se zeptat, kdy je vlastně ten nejlepší čas na nákup akcií, pokud chci dosáhnout co nejvyššího výnosu. Zajímalo by mě, jestli jsou nějaké konkrétní období v roce, kdy je vhodnější investovat do akcií. Mám pocit, že cena akcií kolísá a občas se mi zdá, že některé firmy mají lepší výsledky v určitých měsících. Je to pravda? A co sezónnost? Myslíte, že zprávy z trhu nebo hospodářské výsledky firem mohou mít vliv na to, kdy je dobré nakupovat? Slyšel jsem také o nějakých trendech jako "buy the dip" – znamená to, že bych měl koupit akcie, když jejich cena spadne? Jak moc je důležité sledovat ekonomické ukazatele, jako jsou úrokové sazby nebo inflace? Myslíte, že má smysl spojit investování s nějakými událostmi, třeba s volbami nebo s výsledkovými sezónami firem? Rád bych věděl, jak ostatní investoři přistupují k načasování svých nákupů a zda mají nějaké tipy nebo strategie. Těším se na vaše názory a zkušenosti!

156 slov
1.6 minut čtení
9. 6. 2024
Bohumil Šrámek
Bohumil Šrámek

Kdy koupit akcie pro maximální výnos? To je dost těžká otázka. Většina lidí říká, že nejlepší čas je, když jsou akcie "na dně", což může být při nějakém propadu na trhu. Takže ano, ten trend "buy the dip" je oblíbený, ale ne vždycky se to vyplatí, protože nikdo neví, kdy už je dno.

Co se týče sezónnosti, tak jo, některé firmy mají lepší výsledky v určitých měsících. Například maloobchodníci bývají silní před Vánocemi. Ekonomické ukazatele jako inflace nebo úrokové sazby taky hrají roli – když jsou nízké úrokové sazby, lidi víc investujou a akcie rostou.

Sledovat výsledkovou sezónu firem se rozhodně vyplatí, protože když firma překvapí pozitivně, akcie často vyletí nahoru. A volby? No, tam je to o tom, jaký směr si zvolí nová vláda a jak to ovlivní trhy.

Takže asi nejlepší je mít plán a nepanikařit při propadech. Investování by mělo být dlouhodobý proces a je dobrý hodně se vzdělávat a sledovat trh pravidelně.

155 slov
1.6 minut čtení
1. 2. 2025
Milena Šebestová
Milena Šebestová

Nákup akcií je dost subjektivní a hodně záleží na strategii, kterou zvolíš. Obecně se říká, že nejlepší je kupovat v době, kdy jsou akcie podhodnocené, což často nastává po nějakém propadu – takzvané „buy the dip“. Mnozí investoři také sledují sezónnost, třeba že některé firmy mají silnější výsledky během svátků nebo na začátku roku, což může ovlivnit jejich cenu.

Většina investorů si hlídá ekonomické ukazatele jako úrokové sazby nebo inflaci, protože to má vliv na trh. Když se blíží volby nebo důležité ekonomické události, může to způsobit velké výkyvy cen akcií. Takže je dobrý nápad být v těchto obdobích opatrný.

Zprávy z trhu a výsledková sezóna také hrají velkou roli. Pokud firma oznámí lepší výsledky než očekávalo trh, akcie mohou vyskočit. Naopak špatné zprávy mohou cenu akcií srazit dolů.

V podstatě je fajn mít nějakou strategii a sledovat trh. S časováním nákupů to může být těžké, ale pokud sleduješ trendy a ekonomické ukazatele, můžeš mít lepší šanci na úspěch.

157 slov
1.6 minut čtení
27. 9. 2024
Stanislav Kysela
Stanislav Kysela