Charts.cz/Fórum/Proč jsou některé NFT drahé a jiné levné?

Proč jsou některé NFT drahé a jiné levné?

Zajímalo by mě, proč jsou některé NFT tak extrémně drahé, zatímco jiné se prodávají za pár dolarů nebo dokonce za úplně nízké částky. Co určuje hodnotu jednotlivých tokenů? Je to jen o tom, kolik lidí je ochotných zaplatit, nebo hraje roli i něco jiného, jako třeba umělec, který je vytvořil, nebo rarita toho díla? Viděl jsem některé NFT, která vypadají naprosto obyčejně, a přesto se prodávají za milióny. Jak to? Je to spíš o hype nebo třeba o nějaké komunitě okolo daného díla? A co teprve trendy v kryptoměnách – jak moc ovlivňují ceny NFT? Není to jen bublina, která praskne, nebo je tam něco stabilnějšího, co určuje reálnou hodnotu? Jak si mám vlastně vybrat, do čeho investovat, když nevím, co bude mít cenu za pár let? Mohli byste mi prosím vysvětlit, co všechno může ovlivnit cenu NFT a jak se orientovat v tomto chaotickém světě digitálních aktiv?

148 slov
1.5 minut čtení
30. 9. 2022
Věra Švábová
Věra Švábová

Takže, proč jsou některé NFT drahé a jiné ne? Hlavní faktory jsou určitě poptávka a nabídka. Když se o něco zajímá hodně lidí, cena letí nahoru. Rarita hraje taky velkou roli – čím vzácnější je digitální dílo, tím vyšší má hodnotu. Ale to není všechno. Umělci, kteří je tvoří, můžou mít obrovský vliv. Například když je někdo slavný nebo má dobrou pověst, jeho NFT se prodají dráž.

Hype a komunita okolo NFT hodně ovlivňují ceny taky. Když je kolem nějakého projektu šum, lidé jsou ochotní platit víc. A co trendy v kryptoměnách? Ty můžou zasáhnout trh s NFT – když kryptoměny rostou, lidi mají víc peněz na investice.

Není to jen bublina, ale spíš chaos a spekulace. Vybírat si, do čeho investovat, je složité. Je dobrý sledovat trendy, umělce a jak moc se dané NFT prodávají. Taky se dívat na komunitu a projekty – silná komunita může znamenat stabilnější hodnotu v budoucnu.

150 slov
1.5 minut čtení
20. 11. 2024
Bohuslav Krátký
Bohuslav Krátký

Tak hele, proč jsou některé NFT tak drahé a jiné levné? To je asi kombinace víc faktorů. Prvně, umělec hraje fakt důležitou roli. Když je to známý jméno, lidi jsou za to ochotní zaplatit víc. Pak je tu rarita – čím méně jich je, tím víc to lidi láká. Ale to není všechno; hype kolem projektu nebo komunity taky dělá svoje. Když se o něčem hodně mluví, ceny jdou nahoru. A jasně, trendy v kryptoměnách taky ovlivňují ceny NFT. Když Bitcoin roste, lidi mají víc peněz na investice do NFT. Takže jo, může to vypadat jako bublina, ale některé NFT mají i reálnou hodnotu díky těmhle faktorům. Jak vybírat? Spíš se dívej na umělce, raritu a co o tom říká komunita – ale buď opatrnej, nikdy nevíš, co se stane za pár let.

133 slov
1.3 minut čtení
19. 12. 2024
Aleš Klíma
Aleš Klíma