Charts.cz/Fórum/Jaké jsou hlavní rozdíly mezi yield farmováním a stakingem?

Jaké jsou hlavní rozdíly mezi yield farmováním a stakingem?

Zajímá mě, v čem se vlastně liší yield farmování a staking. Slyšel jsem o obou termínech, ale stále mi není úplně jasné, co přesně každý z nich obnáší. Mám pocit, že oba způsoby se používají k tomu, aby investoři mohli generovat nějaký pasivní příjem, ale jaký je mezi nimi konkrétní rozdíl? Jak fungují tyto procesy a proč by si měl člověk vybrat jeden nad druhým? Když farmím výnosy, jaké jsou rizika a co všechno bych měl vzít v úvahu? A co se týče stakingu, jaká je výhoda mít své tokeny zamčené na delší dobu? Zajímal by mě také pohled na to, které platformy jsou pro tyto aktivity nejvhodnější a jaké poplatky s tím mohou být spojeny. Pokud máte nějaké tipy nebo rady, budu rád za vaše názory. Mám také pocit, že se to hodně mění s tím, jak se trh vyvíjí, takže co byste doporučili vzhledem k aktuálním trendům? Jaké máte zkušenosti vy osobně s těmito metodami investování?

158 slov
1.6 minut čtení
31. 1. 2021
Patrik Kadlec
Patrik Kadlec

Yield farmování a staking jsou dva způsoby, jak si můžeš vydělat na kryptoměnách, ale liší se v tom, jak to funguje. Staking je vlastně jako zamknutí tvých tokenů do sítě, aby podpořily její fungování. Dáváš tím svou důvěru k projektu a dostáváš odměny, většinou ve stejných tokenech. Je to většinou bezpečnější a stabilnější způsob, jak generovat pasivní příjem, ale často musíš mít tokeny zamčené na delší dobu, abys dostal lepší výnosy.

Na druhou stranu yield farmování je víc o maximalizaci výnosu. Budeš dodávat likviditu do různých DeFi protokolů a často se přehazuješ mezi různými projekty za účelem co nejvyšších zisků. Můžeš si vydělat víc, ale je to taky mnohem riskantnější, protože můžeš narazit na problémy jako impermanent loss nebo zranitelnosti v protokolech.

Co se týče platforem, známý jsou třeba Uniswap pro yield farming nebo různé centralized exchanges pro staking. Poplatky se liší podle platformy a transakcí na blockchainu, tak si dej pozor na to, co platíš.

Osobně bych doporučil začít se stakingem, pokud jsi nováček – je to jednodušší a méně stresující. S tím jak trh roste a mění se, asi budeš chtít sledovat trendy a experimentovat s yield farmováním až budeš mít víc zkušeností. Vždycky dbej na rizika a nikdy neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit.

206 slov
2.1 minut čtení
21. 3. 2023
Michal Vojta
Michal Vojta

Yield farmování a staking jsou dva způsoby, jak získat pasivní příjem z kryptoměn, ale fungují dost odlišně. U stakingu obvykle zamykáš své tokeny na určitou dobu v rámci sítě, což pomáhá zabezpečit blockchain a za to dostáváš odměny v podobě dalších tokenů. Čím déle je máš zamčené, tím víc můžeš vydělat. Je to většinou méně rizikové, ale i výnosy jsou často nižší.

Na druhou stranu yield farmování je víc o maximalizaci výnosů. Tady se pohybuješ mezi různými decentralizovanými aplikacemi (dApps) a likviditními pooly, a snažíš se najít ty nejvýnosnější možnosti. To může být hodně výhodné, ale nese to víc rizik – třeba volatilita cen tokenů nebo smart kontraktů. Také můžeš mít problém s likviditou, když chceš rychle vybrat peníze.

Pokud jde o platformy, existuje spousta možností – Uniswap, SushiSwap pro yield farming a třeba Binance nebo Coinbase pro staking. Poplatky se liší podle platformy a aktivity na blockchainu, takže si dej pozor na gas fees.

Ohledně aktuálních trendů – teď se hodně mluví o DeFi a různých inovacích jako jsou liquidity mining nebo cross-chain farming, takže sleduj novinky v komunitě. Osobně jsem zkoušel oboje a zatím preferuju staking pro stabilitu, ale yield farming může být super na krátkodobé investice, pokud máš nervy na riziko.

201 slov
2 minut čtení
3. 11. 2023
Luboš Málek
Luboš Málek