Charts.cz/Fórum/Jak mohu vydělat na kryptoměnách bez aktivního obchodování?

Jak mohu vydělat na kryptoměnách bez aktivního obchodování?

Zajímá mě, jestli existují nějaké způsoby, jak se zapojit do světa kryptoměn a přitom se nemusím každý den dívat na grafy nebo sledovat trh. Já mám plnou hlavu práce a nemám čas na to, abych neustále zkoumal, co se děje s hodnotou různých mincí. Přemýšlel jsem o tom, že bych mohl investovat do nějakých stabilnějších kryptoměn a pak je prostě nechat ležet, ale nevím, jestli to vůbec funguje. Můžete mi říct, jaké jsou možnosti pro pasivní příjem v kryptoměnách? Slyšel jsem něco o stakingu a yield farmingu, ale nevím, jak to vlastně funguje a jestli je to bezpečné. Jak se do toho dostanu a co všechno k tomu potřebuji? Taky by mě zajímalo, jak velké riziko je s tím spojené a jestli se to vyplatí pro někoho jako já, kdo nechce být stále ve stresu z cenových výkyvů. Je tady někdo, kdo už má zkušenosti s tímto pasivním způsobem investování do kryptoměn? Děkuju za každou radu alebo tip.

158 slov
1.6 minut čtení
30. 12. 2024
Pavla Králová
Pavla Králová

Jasně, máš pár možností, jak se zapojit do kryptoměn bez toho, abys musel pořád sledovat trh. Staking je jedna z nejpopulárnějších metod. V podstatě vezmeš svoje mince, které podporují staking (třeba Cardano nebo Tezos), a zamkneš je v peněžence. Za to pak dostáváš odměny – něco jako úroky. Je to celkem jednoduchý a nemusíš se bát velkých výkyvů cen, protože jen držíš mince.

Pak je tu yield farming, což je vlastně půjčování svých mincí na platformách jako Uniswap nebo Aave. Dáš svoje kryptoměny do likvidity a oni ti platí za to, že mají s čím obchodovat. Ale pozor, tady už to může být riskantnější a musíš si dávat pozor na poplatky a volatilitu.

Obě tyhle metody mají svoje rizika, i když staking je většinou považovaný za bezpečnější variantu. Vyplatí se to pro lidi jako ty, co nechtějí být ve stresu z neustálého sledování cen. Doporučil bych začít s menší částkou, abys zjistil, jak ti to sedí. A hlavně si udělej nějaký průzkum ohledně platforem a mincí, než se do toho pustíš.

169 slov
1.7 minut čtení
8. 1. 2025
Zdeněk Bezděk
Zdeněk Bezděk

No jasně, pasivní příjem v kryptoměnách je určitě možnej. Jak jsi zmínil, staking a yield farming jsou dva hlavní způsoby. U stakingu prostě „uzamkneš“ svoje mince na určitou dobu, a za to dostáváš odměny. Je to jako úrok na bankovním účtu, ale s větším rizikem, protože cena mincí může kolísat.

Yield farming je zase o tom, že poskytneš svoje kryptoměny do likvidity pro různé decentralizované finance (DeFi) platformy. Za to dostaneš tokeny, které pak můžeš vyměnit za další kryptoměny. Je to trochu složitější a vyžaduje víc sledování.

Pokud se rozhodneš pro investici do stabilnějších mincí (třeba Bitcoin nebo Ethereum), tak to může být celkem v pohodě. Z dlouhodobého hlediska mají šanci na růst. Ale je to pořád riziko, protože trh je nevyzpytatelnej.

Co se bezpečnosti týče, vždycky si dej pozor na podvody a neznámý platformy. Používej známý burzy a peněženky. A nejdůležitější je investovat jen tolik, kolik si můžeš dovolit ztratit. Možná si udělej nějaký průzkum nebo se poraď s někým zkušenějším. Když to uděláš správně, tak ti to může přinést slušný pasivní příjem bez každodenního stresu.

174 slov
1.7 minut čtení
3. 1. 2025
Bohumil Odehnal
Bohumil Odehnal