Charts.cz/Fórum/Co jsou to NFT a jak fungují?

Co jsou to NFT a jak fungují?

Nedávno jsem narazil na zkratku NFT a jsem z toho trochu zmatený. Vím, že se to hodně skloňuje v souvislosti s uměním, ale vůbec nechápu, co to vlastně je. Můžete mi prosím vysvětlit, co přesně to NFT znamená? Zajímalo by mě, jak fungují, proč jsou tak populární a jestli se na tom dá vůbec něco vydělat. Jak se odlišují od klasických digitálních souborů? Je pravda, že když si koupím nějaké NFT, tak vlastně „vlastním“ něco, co si jinak může každý stáhnout nebo vidět zdarma? A co když se rozhodnu prodat svoje NFT – jak ten proces probíhá a kde to vlastně prodávám? Vím, že se mluví o blockchainu, ale i tam mám docela zmatek. Jak to všechno dohromady souvisí? Možná by bylo fajn i vědět, jaké jsou rizika spojená s investováním do NFT. Děkuju za jakoukoli pomoc!

137 slov
1.4 minut čtení
4. 3. 2023
Petra Navrátilová
Petra Navrátilová

NFT, nebo non-fungible token, je vlastně digitální certifikát, který potvrzuje vlastnictví unikátního digitálního aktiva. Na rozdíl od běžných kryptoměn jako Bitcoin, které jsou zaměnitelné (můžeš vyměnit jeden Bitcoin za jiný a dostaneš stejnou hodnotu), NFT jsou jedinečná a nemají stejnou hodnotu. Ty se často používají pro umění, hudbu, videa a další digitální obsah.

Jak to funguje? Většina NFT je vytvořena na blockchainu Ethereum, což je decentralizovaná databáze, která uchovává informace o vlastnictví a historii transakcí. Když si koupíš NFT, staneš se jeho vlastníkem a záznam o tom se zapíše na blockchain.

Popularita NFT roste, protože lidé chtějí vlastnit něco unikátního a podporovat umělce. Když si koupíš NFT, tak máš jakýsi certifikát vlastnictví, ale ostatní lidé si můžou ten digitální soubor stáhnout nebo zobrazit. To je to, co lidi mate – vlastníš ten token, ale ne nutně samotný obsah v tradičním smyslu.

Pokud se rozhodneš prodat svoje NFT, obvykle to děláš přes nějakou platformu jako OpenSea nebo Rarible. Tam můžeš vytvořit nabídku a čekat na kupce.

Rizika? No, trh s NFT je dost volatilní. Můžeš investovat do něčeho, co rychle ztratí hodnotu, nebo můžeš narazit na podvody. Takže opatrně s investováním a vždycky si dělej průzkum.

199 slov
2 minut čtení
3. 11. 2024
Jana Dušková
Jana Dušková

NFT, což je zkratka pro non-fungible token, jsou v podstatě digitální certifikáty vlastnictví, které potvrzují, že něco (např. obraz, video, hudba) je originální a že ho vlastníš. Na rozdíl od běžných digitálních souborů, které může každý stáhnout nebo sdílet, NFT ti dává právo na „originál“, i když ostatní mohou vidět nebo kopírovat samotný soubor. Fungují na blockchainu – decentralizované databázi, která zajišťuje bezpečnost a transparentnost transakcí. To znamená, že každé NFT má jedinečný kód a historii vlastnictví, což je důležité pro jeho hodnotu.

NFT jsou populární hlavně v umění a sběratelských předmětech, protože umožňují umělcům prodávat svoje díla přímo bez zprostředkovatelů. Když se rozhodneš prodat své NFT, většinou to děláš prostřednictvím online tržišť jako OpenSea nebo Rarible. Tam si můžeš nastavit cenu a čekat na kupce. Co se týče rizik – trh s NFT je dost volatilní a hodnoty se můžou rychle měnit. Takže investice do NFT může být dost riskantní.

Celkově řečeno, NFT ti dávají nějaký druh digitálního vlastnictví v prostředí, kde je snadné kopírovat obsah, ale to neznamená, že se s tím dá snadno vydělat nebo že to není riziko. Je dobrý sledovat trendy a pořádně si prostudovat trh před tím, než do toho půjdeš.

195 slov
2 minut čtení
19. 4. 2024
Martina Vacková
Martina Vacková