Charts.cz/Fórum/Jak koupit zlato a stříbro jako investici a na co si dávat pozor?

Jak koupit zlato a stříbro jako investici a na co si dávat pozor?

Zajímá mě téma investice do zlata a stříbra, tak bych chtěl poprosit o rady a tipy. Jak vlastně začít s investováním do těchto kovů? Slyšel jsem, že zlato je bezpečný přístav v době krize, ale jak zjistit, kdy je nejlepší čas na koupi? A co stříbro? Je pravda, že má potenciál růstu, ale jaké jsou rizika? Na co si mám dávat pozor při nákupu? Je lepší koupit fyzické zlato nebo stříbro, nebo se spíš podívat na nějaké ETF? Jaké jsou výhody a nevýhody obou možností? Jak poznám, jestli je dealer důvěryhodný, když chci koupit investiční mince nebo slitky? Mám se bát podvodů nebo špatné kvality produktu? Taky by mě zajímalo, jak uchovávat zlato a stříbro po nákupu. Je rozumné schovávat je doma, nebo je lepší využít trezor v bance? A co daně? Musím platit nějaké daně při prodeji nebo při koupi? Jaké další náklady by mě mohly čekat? Děkuju moc za všechny rady a tipy, budu rád za jakoukoli zkušenost.

160 slov
1.6 minut čtení
9. 6. 2024
Ludmila Zemanová
Ludmila Zemanová

Investování do zlata a stříbra je fajn způsob, jak diverzifikovat portfolio. Pokud chceš začít, doporučuji se nejdřív podívat na aktuální ceny kovů a sledovat trendy. Zlato se považuje za bezpečný přístav hlavně v krizi, ale cena kolísá, takže není jasné, kdy je nejlepší čas na koupi. Stříbro má určitě potenciál růstu, ale může být dost volatilní, což znamená vyšší riziko.

Při nákupu je dobrý si ověřit, jestli dealer je důvěryhodný – třeba hledat recenze nebo se ptát ve fórech. Můžeš se bát podvodů nebo špatné kvality, takže raději kupuj od známých a certifikovaných prodejců. Co se týče fyzického zlata a stříbra versus ETF: fyzické kovy můžeš mít doma nebo v trezoru, ale to nese riziko krádeže. ETF jsou zase jednodušší na obchodování a bez nutnosti fyzického skladování, ale nemáš ten pocit, že vlastníš něco hodnotného.

Ohledně daní – záleží na zemi, kde žiješ. V ČR se při prodeji zlata a stříbra platí daň z příjmu, pokud jsi to měl méně než 5 let. A co další náklady? Můžeš narazit na marže u dealerů nebo poplatky za skladování, pokud se rozhodneš pro trezor v bance. Rozhodně se informuj a buď opatrný.

189 slov
1.9 minut čtení
27. 11. 2024
Šárka Dvořáčková
Šárka Dvořáčková

Investování do zlata a stříbra může být fajn způsob, jak diverzifikovat portfolio. Když chceš začít, tak nejdůležitější je dobře si nastudovat trh. Zlato většinou slouží jako bezpečný přístav v krizích, ale načasování nákupu může být tricky – sleduj trendy a ekonomické ukazatele. Stříbro má velký potenciál, ale je víc volatilní, takže si dej pozor na jeho ceny.

Když kupuješ fyzické kovy, můžeš si vybrat mezi mincemi a slitky. Mincí se obecně lépe prodává, ale slitky mají nižší marži. ETF jsou také možnost, ale tam nemáš fyzickou kontrolu nad investicí. Co se týče dealerů, vždycky zkontroluj jejich reputaci, recenze a certifikáty – podvodníků je spousta.

Ukládání je další téma – doma to může být riskantní kvůli krádežím, takže trezor v bance je rozumnější volba, i když si za něj zaplatíš. A daně? V ČR se platí 15 % daň z příjmu při prodeji zlata a stříbra po roce držení, jinak jde o 21 %. Nezapomeň taky na další náklady – poplatky u dealerů, případná doprava a pojištění.

Takže shrnuto: studuj trh, vybírej důvěryhodné dealery, mysli na bezpečné uchovávání a nezapomínej na daně a náklady.

183 slov
1.8 minut čtení
6. 12. 2024
Božena Hlaváčová
Božena Hlaváčová