Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do zlata v roce 2025?

Jak začít investovat do zlata v roce 2025?

Nedávno jsem začal uvažovat o investování do zlata a mám pár otázek, které bych rád probral s vámi. Zlato mě vždy fascinovalo jako bezpečné úložiště hodnoty, ale jak se vlastně do něho začít investovat v roce 2025? Co všechno bych měl vědět předtím, než se pustím do nákupu? Je lepší investovat do fyzického zlata, jako jsou zlaté cihly nebo mince, nebo raději zvolit nějaké ETF nebo akcie firem, které se zabývají těžbou zlata? Jaké jsou výhody a nevýhody každého z těchto přístupů? A co bych měl mít na paměti ohledně skladování fyzického zlata, jsou nějaká rizika? Mám také obavy z toho, jak se zlato chová v různých ekonomických situacích, takže by mě zajímalo, jak si stojí ve srovnání s jinými investicemi jako akcie nebo kryptoměny. Je zlato stále považováno za bezpečný přístav pro investory, nebo už to není takové jako dřív? Jak bych měl začít s menšími částkami, pokud teď nemám velký kapitál, a jak postupně budovat své portfolio? Máte nějaké tipy na spolehlivé zdroje informací o trhu se zlatem nebo na konkrétní produkty, které doporučujete? Děkuji za vaše rady a názory!

182 slov
1.8 minut čtení
25. 6. 2022
Oldřich Jiránek
Oldřich Jiránek

Investování do zlata je fajn myšlenka, pokud hledáš bezpečné úložiště hodnoty. V roce 2025 můžeš začít buď s fyzickým zlatem, jako jsou mince nebo cihly, nebo s finančními produkty, jako jsou ETF, což ti umožní investovat do zlata bez nutnosti se starat o skladování.

Fyzické zlato má tu výhodu, že ho máš v ruce a můžeš ho prodat kdykoliv, ale musíš řešit skladování a pojištění. Na druhou stranu ETF jsou mnohem likvidnější a nenutí tě mít fyzické zlato doma. Při investování do akcií těžařských firem zase můžeš profitovat na růstu cen zlata, ale riskuješ s nimi víc.

Co se týče rizik, je dobré sledovat ekonomickou situaci, protože zlato se často chová jako bezpečný přístav během krizí. Ve srovnání s akciemi nebo kryptoměnami je to stabilnější investice, i když zisky nemusí být tak rychlé. Jestli chceš začít s malými částkami, zkus třeba pravidelné investice do ETF nebo drobný nákup mincí.

Sleduj zprávy o trhu se zlatem na různých investičních webech nebo fórech. Důležité je mít plán a nevkládat do toho všechno najednou. Postupně si buduj portfolio a experimentuj s různými přístupy.

177 slov
1.8 minut čtení
8. 1. 2025
Libor Štěpánek
Libor Štěpánek

Investování do zlata je fajn cesta, ale je dobrý mít jasný plán. Začít můžeš buď s fyzickým zlatem, jako jsou cihly nebo mince, což je hezký mít doma, ale musíš řešit skladování a bezpečnost. Na druhou stranu jsou tu ETF nebo akcie zlatých těžařských firem, což je jednodušší na obchodování a nemusíš se bát, kam zlato schovat.

Pokud jde o výhody a nevýhody – fyzické zlato má hodnotu i po kolapsu systému, ale je to hromadění a náklady na uchovávání. ETF jsou likvidní a snadno se spravují, ale nemáš to v ruce. Zlato tradičně slouží jako bezpečný přístav v krizi, i když v posledních letech to občas kolísalo.

Začni klidně s menšími částkami – můžeš kupovat zlato pravidelně nebo investovat třeba do ETF, co ti vyhovuje. Na trhu je spousta informací, zkus sledovat burzovní kanály nebo weby zaměřený na zlato.

Každopádně si dej pozor na poplatky a vždy si udělej rešerši, co vlastně kupuješ. Zlato může být stabilní dlouhodobá investice, ale jako každá investice to chce rozmyslet.

167 slov
1.7 minut čtení
18. 1. 2025
Alena Machová
Alena Machová