Charts.cz/Fórum/Kdy se vyplatí investovat do kryptoměn místo akcií?

Kdy se vyplatí investovat do kryptoměn místo akcií?

Zajímám se o investování a poslední dobou sleduju, jak se trh s kryptoměnami pořádně rozjíždí. Mám ale pocit, že akcie jsou stále taková klasika a většina lidí do nich investuje už léta. Tak mě napadlo, kdy je vlastně lepší zainvestovat do kryptoměn než do akcií? Jsou nějaké konkrétní situace nebo případy, kdy jsou kryptoměny výhodnější nebo dokonce bezpečnější než tradiční akcie? Slyšel jsem, že kryptoměny mohou mít mnohem vyšší volatilitu a potenciál pro zisky, ale co třeba riziko? Vím, že akcie bývají stabilnější a často přinášejí dividendy, což se mi líbí, ale občas mám pocit, že mi uniká něco zásadního na trhu s kryptoměnami. Mohlo by to být například v době, kdy akciový trh klesá nebo je rozkolísaný? A co fundamentální analýza v případě kryptoměn? Je vůbec možné provést srovnání mezi těmito dvěma typy investic? Jaké faktory bych měl zvážit při rozhodování mezi těmito dvěma možnostmi? Myslím, že by mohlo být zajímavé slyšet názory a zkušenosti ostatních lidí, kteří už se v tomhle světě pohybují.

165 slov
1.7 minut čtení
23. 11. 2023
Robert Řezáč
Robert Řezáč

Jo, investice do kryptoměn místo akcií může být fajn v několika situacích. Když se trh s akciemi dostane do krize nebo je dost volatilní, tak hodně lidí hledá alternativy a kryptoměny můžou nabídnout vysoký potenciál pro zisk. Samozřejmě, riziko je tam větší, ale pokud se podíváš na růst některých coinů za poslední roky, tak to fakt stojí za to.

Kryptoměny jsou často považovány za diversifikaci portfolia. Mají jinou dynamiku než akcie a nemusí reagovat na ekonomické faktory stejným způsobem. Takže pokud akcie klesají, krypta můžou růst – nebo naopak. Je dobré mít na paměti, že kryptoměny nemají tradiční fundamentální analýzu jako akcie. U kryptoměn se spíš sleduje komunitní podpora, technologie a trendy v oboru.

Pokud máš radši větší riziko a jsi ochoten se učit o trhu, tak krypto může být super. Ale pokud hledáš stabilitu a pravidelný příjem (dividendy), tak akcie jsou jasná volba. Vždycky je dobrý mít nějakou strategii a rozložit investice mezi obojí, aby ses vyhnul zbytečným ztrátám.

158 slov
1.6 minut čtení
31. 1. 2024
Alois Žižka
Alois Žižka

Investování do kryptoměn místo akcií se vyplatí hlavně v určitých situacích. Když je akciový trh nestabilní nebo klesá, může být kryptoměna zajímavou alternativou, protože mají často jinou dynamiku a ne vždy jdou ruku v ruce s akciemi. V době ekonomické nejistoty nebo recese, kdy lidé hledají alternativy, může být poptávka po kryptoměnách vyšší.

Další faktor je potenciál zisku. Kryptoměny jsou velmi volatilní, což znamená, že mohou přinést vysoké zisky za krátkou dobu. Když se díváš na růstové trendy nebo novinky jako DeFi nebo NFT, zjistíš, že tam můžeš narazit na skvělé příležitosti. Ale pozor, s tím souvisí i vysoké riziko a možnost velkých ztrát.

Pokud jde o fundamentální analýzu, je to u kryptoměn složitější, protože tu nejsou tradiční ukazatele jako u akcií. Musíš se zaměřit na technologii, tým za projektem a komunitu. To obvykle vyžaduje víc času a úsilí než klasické investice do akcií.

Navíc kryptoměny neplatí dividendy, což je něco, co akcie často dělají – to je důležité zvážit, pokud hledáš stabilnější příjem. Takže když se rozhoduješ mezi těmito dvěma možnostmi, zvažuj svůj rizikový profil, časový horizont a co od investic vlastně očekáváš.

181 slov
1.8 minut čtení
30. 5. 2023
Emil Jílek
Emil Jílek