Charts.cz/Fórum/Můžou neúspěšní investoři v DeFi zažít větší ztráty než v tradičních financích?

Můžou neúspěšní investoři v DeFi zažít větší ztráty než v tradičních financích?

V poslední době se hodně mluví o decentralizovaných financích, známých jako DeFi, a jak se liší od tradičních investičních možností. Zajímalo by mě, zda je pravda, že lidé, kteří investují do DeFi, mohou čelit větším ztrátám než ti, kteří se drží klasických akcií nebo nemovitostí. Mám pocit, že v DeFi jsou rizika mnohem vyšší, protože trhy jsou tak volatilní a často se objevují různé podvody nebo hackerské útoky. Neznalost technologie a nedostatek regulace mě dělají nervózním ohledně toho, co se může stát s mými investicemi. Dále, i když se říká, že potenciální zisky v DeFi mohou být obrovské, mám obavy, že neúspěšní investoři by mohli přijít o veškeré své peníze mnohem rychleji než v tradičních investicích. Můžete mi prosím říct, jestli je to reálná obava? A jaké konkrétní faktory bych měl vzít v úvahu při porovnávání rizik mezi těmito dvěma světy? Je možné, že neúspěchy v DeFi by mohly být fatálnější? Jaké máte zkušenosti s tímto tématem?

157 slov
1.6 minut čtení
16. 7. 2024
Jana Kuchařová
Jana Kuchařová

No jasně, v DeFi je to fakt divoký. Ta volatilita je naprosto šílená a klidně můžeš ztratit všechno během pár minut. To u tradičních investic, jako jsou akcie, tak rychle nefunguje. Tady máš větší šanci na ztrátu kvůli hackům nebo podvodům, což se bohužel stává často. Navíc ta regulace v DeFi je nulová, takže si musíš dávat sakra pozor, do čeho jdeš. Zatímco v klasických investicích máš nějakou ochranu a pravidla, tady to je takový volný a můžeš se dostat do potíží bez varování. Takže jo, ty obavy jsou naprosto reálný. Musíš být hodně opatrnej a mít aspoň základní znalosti o tom, jak DeFi funguje.

105 slov
1.1 minut čtení
1. 8. 2024
Antonín Brychta
Antonín Brychta

Jo, to je legit obava. V DeFi je fakt hodně rizik, co se běžně v tradičních financích moc nevidí. Ta volatilita je šílená, ceny tokenů mohou spadnout během pár minut a ty můžeš ztratit hodně rychle. Navíc, hacky a podvody? To je v tomhle světě dost častý problém. Když něco neznáš a nemáš co do toho vkládat, můžeš snadno skončit s prázdnou kapsou.

V tradičních investicích máš alespoň nějakou stabilitu – akcie mají regulace, nemovitosti se obvykle nezhroutí přes noc. Tady v DeFi můžeš přijít o všechno, pokud nemáš dost znalostí nebo jestli náhodou neinvestuješ do něčeho, co se za pár dní ukáže jako podvod. Takže jo, neúspěšní investoři tady můžou utrpět větší ztráty a rychleji než v konvenčním světě.

Myslím, že je dobrý si prostudovat projekty, do kterých chceš investovat, a mít plán. Nenechávej všechno na náhodě – rozumné investování a diversifikace jsou klíčový.

145 slov
1.5 minut čtení
30. 6. 2023
Šárka Dvořáčková
Šárka Dvořáčková