Charts.cz/Fórum/Jak správně rozdělit investice mezi akcie a dluhopisy?

Jak správně rozdělit investice mezi akcie a dluhopisy?

Přemýšlím o tom, jak si rozvrhnout své investice, ale pořád nejsem jistý, co by bylo nejlepší. Zajímá mě, jak bych měl rozdělit své peníze mezi akcie a dluhopisy. Vím, že akcie mohou nabízet vyšší výnosy, ale také přicházejí s větším rizikem. Na druhou stranu, dluhopisy vypadají jako bezpečnější volba, ale jejich výnosy jsou obvykle nižší. Jaké faktory bych měl brát v úvahu při rozhodování o poměru těchto dvou typů investic? Slyšel jsem o různých strategiích, které doporučují například 60 % v akciích a 40 % v dluhopisech, ale co když mám jiný investiční horizont nebo rizikovou toleranci? Jak mohu zjistit, co je pro mě správné? Mám se podívat na svůj věk, cíle nebo třeba ekonomickou situaci? Jak moc se liší strategie pro mladé investory oproti těm starším? A co třeba při změně tržních podmínek? Děkuji za každou radu!

138 slov
1.4 minut čtení
4. 6. 2023
Pavla Kříčková
Pavla Kříčková

Rozdělení investic mezi akcie a dluhopisy závisí na několika faktorech, jako je tvůj věk, riziková tolerance a investiční cíle. Mladí investoři obvykle mají větší schopnost tolerovat riziko, takže se často doporučuje víc akcií, třeba 80/20. Starší lidé by měli mít více dluhopisů, aby si zajistili stabilitu a ochranu kapitálu, třeba 60/40 nebo dokonce 50/50.

Důležitý je taky tvůj časový horizont – pokud plánuješ investice na dlouho, můžeš si dovolit větší podíl akcií. A jasně, tržní podmínky hrají roli – když je na trhu nejistota, můžeš chtít víc dluhopisů pro klid na duši.

Nezapomeň taky pravidelně přehodnocovat svůj poměr podle toho, jak se mění tvoje situace a trh. V zásadě to chce najít rovnováhu mezi růstem a stabilitou – poslouchej svoji intuici a neboj se experimentovat.

124 slov
1.2 minut čtení
21. 1. 2025
Vojtěch Koudelka
Vojtěch Koudelka

Rozdělení investic mezi akcie a dluhopisy hodně závisí na tvých osobních cílech a rizikové toleranci. Obecně platí, že čím jsi mladší, tím víc bys mohl mít v akciích, protože máš čas na zotavení z případných ztrát. Takže třeba ta zmíněná 60/40 strategie je pro mladé investory celkem běžná. Když se blížíš důchodu, pak bys měl přehodnotit a možná víc přesunout do dluhopisů – třeba 40/60 nebo i víc do dluhopisů, aby ses ochránil před volatilitou trhu.

Taky je dobrý se zamyslet nad tím, jak moc potřebuješ peníze v krátkodobém horizontu. Pokud plánuješ velkou investici, jako je koupě nemovitosti za pár let, asi nebudeš chtít mít všechno v akciích. Ekonomická situace taky hraje roli – v době recese může být rozumnější mít víc dluhopisů než akcií. Zkrátka, neexistuje univerzální odpověď, měl bys to brát podle sebe a svých plánů.

137 slov
1.4 minut čtení
29. 9. 2024
Josef Trnka
Josef Trnka