Charts.cz/Fórum/Jak zjistit, kdy prodat akcie a koupit dluhopisy?

Jak zjistit, kdy prodat akcie a koupit dluhopisy?

Zajímalo by mě, jak se vlastně rozhodnout, kdy je ten pravý čas prodat akcie a přejít do dluhopisů? Třeba jsem si poslední dobou všiml, že trhy jsou dost volatilní, akcie rostou a zase klesají a já mám pocit, že možná teď by bylo dobré zamyslet se nad bezpečnějšími investicemi jako jsou dluhopisy. Jenže jak poznám ten správný moment? Co bych měl sledovat? Myslím tím třeba ekonomické zprávy, úrokové sazby, inflaci nebo něco jiného? Jaké signály by mi měly napovědět, že akcie už nejsou to pravé ořechové a že by stálo za to přejít jinam? Přemýšlím o tom v kontextu dlouhodobého investování, ale je těžké mít přehled o všech těch faktorech. A co když udělám špatné rozhodnutí? Je lepší držet akcie i v těžších časech, nebo je rozumnější se zabezpečit dluhopisy? Je tu někdo, kdo má zkušenosti s tímto přechodem a mohl by poradit, jak na to? Děkuju!

147 slov
1.5 minut čtení
1. 5. 2023
Patrik Kadlec
Patrik Kadlec

Když se rozhoduješ, kdy prodat akcie a přejít k dluhopisům, je dobré sledovat několik faktorů. Základem je ekonomická situace – pokud vidíš, že inflace roste a úrokové sazby se zvyšují, může to signalizovat, že akciový trh se může ochladit. Volatilita trhů, kterou zmiňuješ, by taky mohla být varovným znamením, že je lepší mít část portfolia v bezpečnějších investicích jako dluhopisy.

Další věc jsou zprávy ohledně centrálních bank – pokud začnou zvyšovat úrokové sazby, akcie obvykle reagují negativně. Můžeš taky sledovat P/E poměr akcií, když je hodně vysoký, může to naznačovat přeprodanost a možné poklesy. A samozřejmě, naslouchej trhu a svým pocitům – pokud máš strach z poklesu, možná je lepší udělat nějakou diverzifikaci.

Pamatuj ale, že někdy je lepší vydržet i v těžších časech, pokud věříš v dlouhodobý růst. Není to snadné rozhodnutí a nikdo nemá křišťálovou kouli, ale pozoruj trh a ekonomické signály a podle toho se rozhoduj.

147 slov
1.5 minut čtení
4. 1. 2024
Miroslava Klímová
Miroslava Klímová

Když přemýšlíš o prodeji akcií a přechodu na dluhopisy, je fajn sledovat několik klíčových věcí. Třeba ekonomické zprávy, jako jsou údaje o inflaci a nezaměstnanosti, ti můžou říct hodně o stavu ekonomiky. Když začíná inflace růst nebo se zhoršuje hospodářská situace, může to znamenat, že akcie mohou začít klesat.

Důležitý je taky vývoj úrokových sazeb. Když centrální banka zvyšuje úroky, dluhopisy se stávají atraktivnějšími, protože nabízejí lepší výnosy. Ale pozor, když se úrokové sazby zvyšují, ceny stávajících dluhopisů obvykle klesají, takže je důležité si to hlídat.

Taky sleduj volatilitu trhu. Pokud se akcie chovají nevyzpytatelně a máš pocit, že riziko roste, možná by stálo za to udělat krok zpátky a přemýšlet o ochraně kapitálu. V dlouhodobém investování je dobré mít vyvážené portfolio, takže můžeš mít jak akcie, tak dluhopisy. Možná bys mohl zkusit postupný přechod – prodávat akcie v menších dávkách a nakupovat dluhopisy podle situace.

Neboj se udělat špatné rozhodnutí. Investování je vždycky o jisté míře rizika a nikdo nemůže předpovědět budoucnost přesně. Zvažuj svůj časový horizont a rizikovou toleranci – pokud plánuješ investice na delší dobu, možná se vyplatí držet akcie i v těžších časech. Ale pokud se cítíš nejistě a chceš klidnější investice, převedení části portfolia do dluhopisů může být rozumné.

202 slov
2 minut čtení
4. 6. 2024
Roman Čermák
Roman Čermák