Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do nemovitostí, když mám jen málo peněz?

Jak začít investovat do nemovitostí, když mám jen málo peněz?

Mám takový dotaz ohledně investování do nemovitostí. Vím, že investice do realit jsou skvělou příležitostí, jak si vytvořit pasivní příjem a zároveň ochránit své finance před inflací. Ale co dělat, když mám jen pár tisíc korun? Je možné začít investovat do nemovitostí i s tak malým rozpočtem? Napadlo mě třeba sdílené investice nebo REIT fondy, ale nevím, jak to přesně funguje. Jaké jsou možnosti pro lidi jako jsem já, kteří zatím nemají výrazný kapitál, ale chtěli by zkusit něco v oblasti nemovitostí? Jaké jsou nejčastější chyby, kterých bych se měl vyvarovat na začátku? A co třeba hypotéky nebo půjčky na investice? Je to rozumné řešení nebo spíš risk? Rád bych slyšel názory a zkušenosti ostatních, co už mají nějaké investice za sebou. Díky moc!

124 slov
1.2 minut čtení
5. 4. 2024
Jindřiška Dobiášová
Jindřiška Dobiášová

Investování do nemovitostí s malým rozpočtem může být tricky, ale určitě to jde. Jak už jsi zmínil, REIT fondy jsou dobrý start. To jsou v podstatě akcie firem, co investují do nemovitostí, takže si můžeš koupit kousek realitního trhu i s pár stovkami. Není to úplně jako vlastnit nemovitost, ale pasivní příjem z dividend je fajn.

Další možností je crowdfunding v nemovitostech. Tady můžeš investovat do projektů společně s ostatními investory. Většinou to začíná na menších částkách a je to super způsob, jak se dostat do nemovitostí bez velkého kapitálu.

Co se týče hypoték, může to být riziko, pokud nemáš stabilní příjem. Když si na sebe vezmeš půjčku na investici a něco se pokazí, můžeš se dostat do problémů. Takže pokud uvažuješ o hypotéce, radši si to pořádně promysli a zjisti, jestli budeš mít z čeho splácet.

Chybám se vyhni tím, že si pořádně nastuduješ trh a nebudeš spěchat do investic. Než se pustíš do něčeho velkého, zkus zainvestovat malé částky a zjistit, jak to funguje. Hodně štěstí!

166 slov
1.7 minut čtení
28. 7. 2023
Ondřej Hrdý
Ondřej Hrdý

Investování do nemovitostí s nízkým rozpočtem je výzva, ale určitě to jde. Jak už jsi zmínil, REIT fondy (Real Estate Investment Trusts) jsou skvělý start. Umožňují investovat do nemovitostí bez nutnosti kupovat celou nemovitost. Můžeš koupit akcie těchto fondů a získat výnosy z nájemného, aniž bys musel řešit údržbu nebo správu.

Další možností jsou crowdfundingové platformy zaměřené na nemovitosti. Ty umožňují skupinové investování, takže i s pár tisíci můžeš přispět a podílet se na větších projektech. Je dobré se ale podívat na poplatky a podmínky, protože některé platformy si berou dost velký díl.

Co se hypoték týče, může to být rizikovější, pokud nemáš stabilní příjem a rezervy. Přemýšlej o tom jako o poslední možnosti. Je fajn mít plán, jak splácet úvěr, pokud bys náhodou nezískal nájemníky.

Na začátku je důležité se vzdělávat a dobře pochopit trh. Časté chyby zahrnují nedostatečné průzkumy nebo přepálené očekávání ohledně výnosů. Zkus si taky udělat finanční plán a drž se ho.

Hlavně buď opatrný, investice do nemovitostí jsou dlouhodobý závazek a je lepší začít pomalu než hned skočit do něčeho velkého.

174 slov
1.7 minut čtení
31. 7. 2023
Karel Beneš
Karel Beneš