Charts.cz/Fórum/Jak koupit NFT pro začátečníky?

Jak koupit NFT pro začátečníky?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat na něco, co mě trápí ohledně nákupu NFT. Jsem úplný začátečník a slyšel jsem o tom, že to je teď hodně populární, ale vůbec nevím, jak na to. Můžete mi prosím vysvětlit, co vlastně NFT jsou? Jaké platformy jsou nejlepší pro jejich nákup? Slyšel jsem něco o OpenSea a Rarible, ale nevím, jestli jsou ty správné. Jak se vlastně zaregistrovat na těchto stránkách a co všechno potřebuji k tomu, abych mohl začít nakupovat? Vím, že budu potřebovat nějakou kryptoměnu, ale jak ji získat? Je lepší koupit Ethereum nebo něco jiného? A co když nechci utrácet moc peněz hned na začátku? Mám také obavy o bezpečnost – jak si můžu být jistý, že nenarazím na podvod? A co když se rozhodnu NFT prodat zpět? Jak to funguje? Je to složité nebo existují nějaké jednoduché kroky? Doufám, že mi pomůžete pochopit základy a ukážete mi, jak bezpečně nakupovat NFT bez toho, abych udělal nějakou chybu. Děkuji!

160 slov
1.6 minut čtení
23. 12. 2022
Zuzana Jirková
Zuzana Jirková

Takže, NFT jsou v podstatě digitální certifikáty vlastnictví, většinou na blockchainu, a mohou zahrnovat umění, videa, hudbu nebo cokoliv jiného. Pokud chceš začít, OpenSea a Rarible jsou fakt dobré volby. Obě platformy mají jednoduché rozhraní, ale OpenSea je asi nejpopulárnější.

Nejdřív si musíš založit peněženku, nejlepší je třeba MetaMask. Pak si ji propojíš s těma platformama. K nákupu NFT budeš potřebovat kryptoměnu, většinou Ethereum (ETH), protože většina NFT je na tomto blockchainu. ETH můžeš koupit na burzách jako Coinbase nebo Binance. Můžeš začít s menší částkou, klidně koupit pár dolarů.

Bezpečnost je důležitá, tak se dívej na oficiální stránky a ověřuj profily prodejců. Podvody se dějí, takže buď opatrný a nekupuj něco, co vypadá podezřele. Když se rozhodneš NFT prodat zpět, většinou to jde stejným způsobem jako nákup – dáš ho na trh a čekáš na nabídky.

Celkově to není tak složité, ale dej si pozor na poplatky za transakce (gas fees), které mohou být dost vysoké. Takže klidně nakupuj opatrně a uč se za pochodu.

163 slov
1.6 minut čtení
6. 2. 2025
Ladislav Bureš
Ladislav Bureš

Takže, NFT jsou vlastně digitální certifikáty vlastnictví, většinou propojený s nějakým uměním nebo jiným obsahem. Když chceš začít, doporučuji OpenSea, je to dost populární a snadný pro nováčky. Rarible je taky fajn, ale OpenSea má více možností.

Nejdřív si musíš pořídit peněženku jako MetaMask, to je taková aplikace, co ti umožní spravovat kryptoměny. Pak si na ní musíš nabít Ethereum (ETH), což je nejběžnější měna pro nákup NFT. Můžeš ho koupit na burzách jako Coinbase nebo Binance a pak poslat na svou MetaMask.

Co se týče cen, klidně začni s menšími částkami, NFT můžeš koupit i za pár dolarů. Bezpečnost je důležitá, takže si ověřuj projekty a díla, které kupuješ. Pokud máš nějaké podezření, tak radši nekupuj.

Když chceš NFT prodat, většina platforem to usnadňuje, stačí nastavit cenu a čekat na kupce. Nezapomeň na poplatky za transakce (gas fees), ty můžou být vyšší. Takže jo, začne to vypadat složitě, ale když si to projdeš pomalu krok po kroku, budeš v pohodě.

158 slov
1.6 minut čtení
6. 2. 2025
Kamila Němcová
Kamila Němcová