Charts.cz/Fórum/Jak začít s DeFi a vydělat na tom peníze?

Jak začít s DeFi a vydělat na tom peníze?

Zajímá mě, jak vlastně začít s DeFi. Slyšel jsem, že je to super způsob, jak investovat a vydělávat peníze, ale mám z toho trošku obavy. Mohli byste mi prosím vysvětlit, co to vlastně DeFi je? Jaké platformy jsou nejlepší pro začátečníky? Je pravda, že tam můžu vydělat víc než na tradičních investicích? Jaké jsou rizika spojená s DeFi? Mám také pocit, že je tam hodně složitých pojmů a technologií, kterým úplně nerozumím. Máte nějaké tipy, jak se v tom všem zorientovat? Co bych měl mít na paměti při výběru projektů do kterých investuji? A co staking a yield farming - stojí to za to? Jaké jsou nejčastější chyby, které lidé dělají, když začínají s DeFi? Měli byste doporučit nějaké konkrétní aplikace nebo peněženky, které jsou bezpečné a uživatelsky přívětivé? A co říkáte na poplatky za transakce – jsou tak vysoké jak se říká? Bude mi stačit mít jen malou částku na začátek nebo je lepší investovat víc, abych měl šanci na slušný výnos? Děkuju moc za jakoukoliv radu!

168 slov
1.7 minut čtení
13. 12. 2020
František Beneš
František Beneš

DeFi, neboli decentralizované finance, je vlastně systém finančních služeb, který funguje na blockchainu, většinou na Ethereum. Místo tradičních bank se tady používají smart kontrakty a různé platformy pro půjčování, trading a staking. Začít můžeš třeba na Uniswap nebo Aave, jsou to oblíbené a uživatelsky příjemné platformy. Co se týče výnosů, tak ano, můžeš tu vydělat víc než v běžných investicích, ale je to spojené s mnoha riziky. Ty zahrnují volatilitu trhu, chyby v kódu smart kontraktů a možnost ztráty tvých investic.

S těmi složitými pojmy ti doporučuji se podívat na nějaké průvodce nebo videa. Hodně lidí dělá chyby jako investování do projektů bez pořádného výzkumu nebo nedostatečné zabezpečení svých peněženek. Je dobrý mít peněženku jako MetaMask pro bezpečné uchování krypta. Co se týče poplatků za transakce, tak ty můžou být dost vysoké v časech vysoké aktivity na síti.

Na začátek ti stačí menší částka, důležitější je si osahat, jak to funguje. Hlavně buď opatrný a investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit. A když už mluvíme o stakingu a yield farmingu - může to být výhodné, ale zase s sebou nese rizika. Takže vyhni se rychlým rozhodnutím a dělej si domácí úkoly.

191 slov
1.9 minut čtení
14. 12. 2024
Žaneta Marešová
Žaneta Marešová

DeFi, neboli decentralizované finance, je vlastně taková alternativa ke klasickým bankovním službám, ale funguje to na blockchainu. Můžeš tam půjčovat, půjčovat si, obchodovat s kryptoměnami nebo třeba vkládat peníze a dostávat úroky. Když seš začátečník, doporučil bych zkusit platformy jako Uniswap nebo Aave, jsou relativně jednoduché na použití a maj dostatek návodů. Jo, pravda je, že můžeš vydělat víc než na tradičních investicích, ale s tím přichází i větší riziko.

Rizika? No, můžeš přijít o prachy kvůli volatilním cenám kryptoměn nebo nějakým hackům. Určitě se nauč základní pojmy jako staking nebo yield farming, což jsou způsoby, jak dosáhnout pasivního příjmu. Zní to složitě, ale ve skutečnosti to zas tak těžký není.

Důležité je vybrat projekty s dobrou reputací a prověřit si je. Nehraj si s penězi, které si nemůžeš dovolit ztratit. Vyhni se chybám jako investování do příliš nových projektů bez pořádného zázemí.

Pokud jde o peněženky, klidně vyzkoušej MetaMask nebo Trust Wallet. Poplatky za transakce mohou být vysoké, hlavně na Ethereum síti, ale záleží na aktuální zátěži sítě. Na začátek ti stačí menší částka – klidně začni s pár desítkami dolarů a zkus to. Ale neměň si všechny úspory do krypta hned! Hlavně buď opatrnej a vzdělávej se.

198 slov
2 minut čtení
24. 1. 2025
Bohuslav Krátký
Bohuslav Krátký