Charts.cz/Fórum/Koupě ETF na zlato versus fyzické zlato – co je lepší?

Koupě ETF na zlato versus fyzické zlato – co je lepší?

Zdravím všechny, mám takovou otázku ohledně investic do zlata. Chtěl bych se zeptat, jestli je problém, když si místo fyzického zlata koupím ETF na zlato. Rozhoduji se mezi těmito dvěma možnostmi, ale vůbec nevím, co je lepší volba. Představoval jsem si, že mít fyzické zlato by bylo super, protože bych měl něco hmatatelného, co můžu mít doma nebo někde schované. Na druhou stranu jsem slyšel, že investice do ETF může být výhodnější z hlediska likvidity a dalších aspektů jako jsou poplatky nebo daně. Máte někdo zkušenosti s tímto? Jaké jsou vlastně hlavní výhody a nevýhody obou možností? Chtěl bych se také zeptat, jestli je ETF stejně bezpečné jako mít klasické zlato – co když by se s tím něco stalo? Mám pocit, že investice do zlata je dobrý způsob, jak ochránit peníze před inflací a krizí, ale nevím, zda by měly být moje peníze v papírovém aktivu nebo raději v něčem fyzickém. Co byste mi poradili? Děkuju moc!

158 slov
1.6 minut čtení
14. 2. 2024
Zdeňka Žáková
Zdeňka Žáková

Když to vezmu kolem a kolem, oba přístupy mají svoje pro a proti. Fyzické zlato je určitě super, pokud chceš mít něco hmatatelného, co si můžeš uložit doma nebo schovat. Můžeš mít klid, že to máš fyzicky u sebe a v krizi bys to mohl prodat. Ale zase je s tím spoustu starostí – úschova, bezpečnost, pojištění atd. A ceny za zlato se můžou dost lišit podle prodejce.

Na druhou stranu ETF na zlato může být mnohem jednodušší. Likvidita je fakt velká výhoda, můžeš to rychle prodat, když potřebuješ peníze. Navíc nemáš starosti s uskladněním a víc se soustředíš na investice než na fyzické zlato. Samozřejmě je tu riziko, že bys mohl přijít o peníze, pokud by se s fondem něco stalo, ale většina velkých ETF je považována za relativně bezpečné.

Co se daní týče, tak to může být trochu složitější u fyzického zlata než u ETF. Většinou platíš daň z kapitálového zisku u ETF, ale u fyzického zlata můžeš narazit na další poplatky.

Takže pokud hledáš jednoduchost a likviditu, ETF může být fajn volba. Když chceš mít pocit jistoty a vlastní majetek v ruce, pak to fyzické zlato dává smysl. Záleží hodně na tom, co od toho očekáváš.

196 slov
2 minut čtení
27. 1. 2025
Ludmila Karásková
Ludmila Karásková

Záleží na tom, co od investice do zlata očekáváš. Pokud chceš mít něco fyzického, co si můžeš osahat a schovat, tak to fyzické zlato dává smysl. To ti dá pocit jistoty a můžeš ho mít vždy po ruce. Ale má to svoje nevýhody, jako skladování, pojištění a třeba i riziko krádeže.

Na druhou stranu ETF na zlato je podle mě super volba z hlediska likvidity a snadného obchodování. Můžeš je rychle prodat, když bude potřeba, a poplatky jsou většinou nižší než při nákupu fyzického zlata. Navíc vyhýbáš se starostem s úschovou. Co se týče bezpečnosti, ETF je podloženo fyzickým zlatem, takže v zásadě by měly být relativně bezpečné, ale záleží na tom, jakou firmu si vybereš.

Když přijde na inflaci a krizové situace, obě možnosti ti pomůžou ochránit hodnotu peněz. Záleží jen na tvém stylu investování a jestli preferuješ hmatatelné věci nebo spíš pohodlnější formu investice. Takže si dobře rozmysli, co ti víc vyhovuje.

152 slov
1.5 minut čtení
6. 2. 2025
Dana Vacková
Dana Vacková