Charts.cz/Fórum/Jak vybrat vhodné ETF pro začátečníka?

Jak vybrat vhodné ETF pro začátečníka?

Když se člověk rozhodne investovat do ETF, jak vlastně začít a co všechno by měl zohlednit? Já jsem v tom teď úplně nováček a mám pocit, že je toho hrozně moc, co se musí vzít v úvahu. Například, jaký je vlastně rozdíl mezi různými typy ETF? Slyšel jsem něco o akciových ETF, dluhopisových a možná i komoditních, ale nemám ponětí, co by pro mě bylo nejlepší. Také mě zajímá, jaké faktory ovlivňují výběr ETF - je důležité sledovat náklady na správu, nebo spíše výnosy? A co likvidita, je to něco, co bych měl mít na paměti? Rád bych investoval dlouhodobě, takže by mě zajímalo, jak zjistit, která ETF mají dobrou historii a jsou stabilní. Je dobré se podívat na výkon za poslední roky nebo se zaměřit na něco jiného? Další věc, co mě trápí, je to, kolik peněz bych měl investovat do jednoho ETF. Je lepší rozložit investici do více fondů nebo se zaměřit jen na jeden? A jak moc bych měl být opatrný při výběru ETF s vyšším rizikem versus těmi konzervativnějšími? Bude mi někdo ochoten poradit, jak se v tomhle světě zorientovat a co všechno by měl začátečník vědět před tím, než se pustí do investování do ETF?

200 slov
2 minut čtení
10. 9. 2024
Vlastimil Smola
Vlastimil Smola

Pokud jsi začátečník, tak první věc je si ujasnit, co vlastně chceš. ETF jsou super, protože ti umožňují investovat do různých oblastí, ale musíš si vybrat správně. Rozdíl mezi akciovými, dluhopisovými a komoditními ETF je v tom, co ty fondy obsahují. Akciový ETF ti dá akcie firem, dluhopisový zase dluhopisy a komoditní ti umožní investovat třeba do zlata nebo ropy.

Náklady na správu jsou důležitý faktor, čím nižší, tím lepší. Výnosy taky sleduj, ale nezapomeň, že minulý výkon není záruka budoucnosti. Likvidita je další věc - chceš ETF, které se dobře obchoduje.

Pokud plánuješ dlouhodobě investovat, tak si dej pozor na stabilitu fondu a jeho historii. Hledej ETF, které mají dobrou pověst a solidní výkonnost v minulosti. Investice do více fondů může snížit riziko - rozlož si peníze mezi různé sektory nebo typy ETF.

Co se týče rizika, tak záleží na tvé toleranci. Pokud jsi opatrnější typ, vybírej konzervativnější ETF. Na začátek bych doporučil začít s menší částkou a postupně investovat víc, jak se budeš orientovat. Hlavně si dej čas na zkoumání a neinvestuj hned všechno naraz.

177 slov
1.8 minut čtení
29. 10. 2024
Irena Vojtěchová
Irena Vojtěchová

Když vybíráš ETF, tak to chce trochu prozkoumat a mít představu, co vlastně chceš. Akciová ETF jsou fajn pro růst, ale taky víc riskantní. Dluhopisová ETF jsou stabilnější, ale výnosy bývají nižší. Komoditní ETF můžeš zkusit, pokud věříš v růst zlata nebo ropy.

Důležité faktory? Určitě sleduj náklady na správu – čím nižší, tím lepší pro tvůj zisk. Výnosy za minulost ti dají nějakou představu, ale pamatuj, že to není záruka budoucnosti. Likvidita je taky důležitá, čím víc obchodů se s ETF dělá, tím snáz je prodáš bez ztráty.

Rozložit investice do více ETF je rozumný krok. Když dáš všechno do jednoho fondu a ten spadne, tak to bolí. S rizikem to chce opatrnost – začni radši s konzervativnějšími fondu a pak můžeš přidat něco riskantnějšího.

Investuj podle svých možností a cílů. Pokud plánuješ dlouhodobě, tak si vyber ETF s dobrou historií a solidním správcem. Dobré je koukat na fondy s dobrým poměrem rizika a výnosu. Tak hodně štěstí!

156 slov
1.6 minut čtení
23. 11. 2024
Elena Tomanová
Elena Tomanová